Turun Palloseuran uusi alku

Turun Palloseura aloittaa toukokuun alussa ensimmäisen kautensa Ykkösessä sitten kauden 2002. Pelaajaryhmä on kokenut isoja muutoksia, ja TPS lähteekin alkavaan kauteen nuorella ja täysin kotimaisella kokoonpanolla.

Ykköseen pudonnut TPS ilmoitti viimeisimmän rekrytointiuutisensa yhteydessä joukkueen olevan valmis kauteen 2015. Toukokuun 2. päivä käynnistyvä kausi merkitsee uuden aikakauden alkua, sillä pelaajaryhmä on kokenut melkoisen muutoksen. Kaudella 2014 Veikkausliigassa pelanneesta joukkueesta vain 41 % on mukana kauden 2015 pelaajalistalla. Itse asiassa uusi aika alkoi tavallaan jo kauden 2013 jälkeen, kun suuri osa joukkueen avainpelaajista sai etsiä itsellensä uuden työnantajan TPS:n talousvaikeuksien takia. Kaudella 2013 Veikkausliigassa pelanneesta 28 pelaajasta enää 7 (25 %) edustaa turkulaisylpeyttä kaudella 2015.

TPS lähtee kauteen nuorella joukkueella. Joukkueen keskiarvoikä on tasan 22 vuotta, joka on matalin lukema sitten kauden 2003, jolloin TPS oli palannut Veikkausliigaan kahden Ykkösessä pelatun kauden jälkeen. Sattumoisin keski-ikä on tismalleen sama kuin kaudella 2001, jolloin TPS pelasi ensimmäistä näistä kahdesta Ykkösessä viettämästään kaudesta. Myös tuolloin putoamiseen vaikutti seuran taloudelliset ongelmat.

TPS:n keski-ikä 1990–2015

TPS:n joukkueen keski-ikä on pudonnut kolme vuotta kaudesta 2009, ja sarjasijoitus on kulkenut viime kaudet lähes käsi kädessä joukkueen keski-iän kanssa. Kaudella 2009 joukkueen keski-ikä oli lähes 25 vuotta, ja tuolloin TPS taistelikin mestaruudesta aina kauden loppuun asti jääden mestaruuden voittaneelle HJK:lle vain kolme pistettä. Joukkueen nuoretessa ero kärkijoukkueisiin on pudonnut samaan tahtiin. Kauden 2014 joukkue oli keski-iältään liigan toiseksi nuorin FC Hongan jälkeen. TPS sijoittuikin sarjassa viimeiseksi ja Honka viimeistä edeltäväksi.

TPS:n Veikkausliiga-sijoitus 1990–2014

Keski-iän putoaminen näkyy samalla kokemuksen puutteena. Viime kaudella pelanneessa joukkueessa oli Veikkausliiga-kokemusta yhteensä 1834 ottelun verran, kun tämänhetkisessä ryhmässä pääsarjakokemusta löytyy 930 ottelua. Kun Mikko Hyyrysen, Sami Rähmösen ja Jussi Aallon tileillä on tästä luvusta 701 ottelua, nähdään, että TPS:n Ykköseen kasattu joukkue on varsin kokematon. Joukkueen 26 pelaajasta kuudella ei ole otteluakaan pelattuna Suomen kahdella ylimmällä sarjatasolla ja yhteensä kahdellatoista pelaajalla otteluita on pelattuna enintään viisi.

Nousua Ykkösestä lähdetään hakemaan ilman ainuttakaan ulkomaalaispelaajaa. TPS:lle täysin kotimaisella joukkueella pelaaminen ei tosin ole mitään uutta, sillä kaudesta 1990 lähtien se on pelannut viisi kautta ilman ulkomaalaisapuja, neljä Veikkausliigassa ja yhden Ykkösessä. Veikkausliigan historiassa TPS:lla on kaikista sarjassa pelanneista joukkueista eniten ilman ulkomaalaispelaajia pelattuja kausia.

TPS:n ulkomaalaispelaajat 1990–2015

Viime kaudella TPS:n Veikkausliiga-joukkueessa pelasi peräti yhdeksän ulkomaalaispelaajaa, joten muutos kaudelle 2015 on raju. Viime kauden ulkomaalaispelaajien määrä olikin TPS:n mittareilla ennätyksellinen, edellisten 10 kauden aikana keskimääräinen ulkomaalaisten määrä on ollut maltillisempi 4,6.

TPS vuonna 2015 on myös hyvin paikallinen. Joukkueen 26 pelaajasta 21:n voidaan sanoa olevan varsinaissuomalaista alkuperää, vähintään juniorivuosiltaan. TPS on täten noin 80-prosenttisesti varsinaissuomalainen. Joukkueen paikallisuus yhdistettynä nuoruuteen lämmittänee Yläkentän yleisön mustavalkoisia sydämiä. Nähtäväksi jää, miten tämä yhdistelmä tulee menestymään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s