KuPS ja Rajamäki – suuntana menestys?

Kuopion Palloseura on aloittanut kautensa parhaiten seuran Veikkausliiga-historian aikana. Kun myös Marko Rajamäen ensimmäinen kausi joukkueen valmentajana oli lupauksia herättävä, on mielenkiintoista nähdä kuinka hienosti alkanut kausi jatkuu kevään ja kesän edetessä.

Perinteinen KuPS on viisinkertainen Suomen mestari ja SM-mitaleita seuralla on yhteensä 15. Parhaat menestyksen päivät ovat kuitenkin jo kymmenien vuosien päässä takanapäin, eikä KuPS ole saavuttanut Veikkausliigan aikakaudella lähellekään samaa menestystä, josta savolaisyleisö sai nauttia 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla. Ainoa KuPS:n saavuttama Veikkausliiga-mitali on hopeamitali kaudelta 2010. Suomen cupissa se sentään oli loppuottelussa kolmena kautena peräkkäin vuosina 2011–2013, mutta voitto jäi näissäkin ottamatta.

KuPS ei perinteisesti ole aloittanut kauttaan kovinkaan vakuuttavasti. Lukuun ottamatta Veikkausliigan historian ensimmäistä kautta 1990 joukkue ei ole ottanut neljää pistettä enempää kauden kolmesta ensimmäisestä ottelustaan, ja peräti kolme kertaa joukkue on hävinnyt kaikki kolme ensimmäistä otteluaan. Kuvaavaa kuopiolaisten heikoille kauden aloituksille on myös se, että tällä kaudella KuPS voitti ensimmäistä kertaa liigakauden avausottelunsa sitten kauden 1990.

KuPS:n kauden kolme ensimmäistä liigaottelua

Kausi 2015 on kuitenkin alkanut komeasti, ja KuPS on pelannut kolme ensimmäistä liigaotteluaan ilman häviötä. Pisteitä näistä otteluista se on kerännyt seitsemän, joka on eniten seuran liigahistorian aikana tässä vaiheessa kautta. Ottelumäärä on toki vasta pieni mutta antanee jotain kuvaa suunnasta, johon KuPS on tällä hetkellä menossa. Tai on ollut oikeastaan jo viime kaudesta lähtien.

Marko Rajamäen aloitus KuPS:n peräsimessä viime kaudella oli vakuuttava. Joukkue oli hävinnyt kauden neljä ensimmäistä otteluaan Esa Pekosen ja Tero Taipaleen valmentamana, kun Rajamäki hyppäsi mukaan. Yhdeksästä Rajamäen ensimmäisestä ottelusta KuPS keräsi peräti 20 pistettä, joiden avulla kuopiolaiset nousivat sarjajumbon paikalta viidenneksi. KuPS piti kauden aikana pitkään neljättä sijaa hallussaan, ja lopulta joukkue päätyi sarjassa seitsemänneksi.

Rajamäen pistekeskiarvo kohosi kaudella 2014 parhaimmillaan reilusti yli kahden. Jos mukaan ei lasketa Martti Räsäsen valmentaman joukkueen ihan ensimmäisiä otteluita kaudella 1990, ei tällaisia lukemia ole nähty kertaakaan KuPS:n Veikkausliiga-historiassa. Rajamäen pistekeskiarvo on sittemmin luonnollisesti laskenut, ja 32 valmennetun ottelun jälkeen se on 1,59. Esa Pekonen on ainoana toisena valmentajana päässyt samoihin lukemiin (parhaimmillaan 1,67 toisella valmennuspestillään KuPS:ssa), kun päävalmentajan toimea on takana vähintään yhden kauden verran. Pekosen pistekeskiarvo oli korkeimmillaan hopeakauden 2010 päättyessä.

KuPS-valmentajien pistekeskiarvot 1990–2015

Marko Rajamäki on toistaiseksi KuPS:n paras valmentaja, kun mittarina on pisteet ottelua kohden. KuPS:n pitempiaikaisista valmentajista Pekonen on pistekeskiarvoltaan toiseksi paras. Pekosen yhteispistekeskiarvo 1,25 voidaan jakaa kahteen kauteen, sillä hän valmensi KuPS:aa ensimmäisen kerran jo kaudella 2001 (1,12 pistettä/ottelu) ja toisen kerran kausina 2009–2014 (1,32 p/o). Pekosen huippukausi osui vuoteen 2010, jolloin KuPS keräsi 26 ottelussa 48 pistettä, joka antaa pistekeskiarvoksi 1,85.

KuPS-valmentajat Veikkausliigassa 1990–2015KuPS:n valmentajina on nähty Veikkausliigan mittapuulla kovia ja kokeneita nimiä, mutta menestystä he eivät Pekosta lukuun ottamatta ole onnistuneet seuralle tuomaan. Tulevaisuus näyttää, miten Rajamäki onnistuu työssään. Mikäli hän onnistuu pitämään pistekeskiarvonsa sillä tasolla, jolla se tällä hetkellä on, ei mitalikaan ole alkaneelta kaudelta täysi mahdottomuus. Viimeisen neljän kauden aikana pronssimitali on nimittäin saatu keskimäärin 1,64 pisteellä ottelua kohden. Kauden alku on ainakin lupaava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s