Veikkausliigan yleisömäärät kasvussa

Veikkausliiga-kautta 2015 on pelattu vajaa kolmasosa (60/198 ottelua). Toukokuun lopussa liigan yleisökeskiarvo on parempi kuin vuosiin tässä vaiheessa kautta, eikä kesäkuukausien tulo ainakaan heikentäne yleisömääriä. Nousijaseurat HIFK, KTP ja Ilves ovat tuoneet omilta osiltaan mukavan nosteen liigan yleisökeskiarvoon.

Päivitys (klikkaa linkkiä): Veikkausliiga-kauden 2015 lopulliset yleisömäärät

Veikkausliigan yleisökeskiarvo 60 pelatun ottelun jälkeen on 2 283. Korkein keskiarvo on HIFK:lla, joka on kerännyt kotiotteluihinsa keskimäärin 4 357 katsojaa. Lukemaa nostaa luonnollisesti kotikentällä pelattu paikallisottelu HJK:ta vastaan, mutta ilman tuota otteluakin HIFK:n yleisökeskiarvo olisi mukavat 2 452 katsojaa. Viime vuonna Ykkösessä HIFK:n kauden yleisökeskiarvo oli 928 katsojaa.

Veikkausliigan yleisökeskiarvot (31.5.2015)

HIFK:n jälkeen kakkosena yleisömäärissä on HJK, jonka yleisökeskiarvo on 4 150. Helsinkiläisseurat erottuvat omilla tuhatluvuillaan muista seuroista, ja Helsingissä pelattujen Veikkausliiga-ottelujen (11 ottelua) kokonaisyleisömäärä onkin peräti kolmasosa (33,9 %) koko liigan yleisömääristä!

Myös kaksi muuta viime kaudella Ykkösessä pelannutta seuraa, KTP ja Ilves, ovat keränneet tällä kaudella hienosti yleisöä. Kun verrataan kauden 2015 tähänastisia yleisökeskiarvoja yhtä monen viime kaudella pelatun kotiottelun yleisökeskiarvoihin, huomataan positiivista kehitystä nousijaseurojen lisäksi vain KuPS:lla sekä SJK:lla. Vaikka seitsemällä seuralla kahdestatoista yleisökeskiarvo on laskenut viime vuoteen verrattuna, on kokonaiskehitys silti plussan puolella. Kauden 2015 Veikkausliiga-joukkueiden yleisökeskiarvo on kasvanut viime kaudesta yhteensä 5,0 %.

Veikkausliigan yleisökeskiarvot 2015 vs 2014 (31.5.2015)

Viime kaudella Veikkausliigan kokonaisyleisömäärä toukokuun jälkeen (61 ottelua) oli 122 981 katsojaa (keskiarvo 2 016), kun tällä kaudella liigaa on käynyt katsomassa 136 964 katsojaa (keskiarvo 2 283). Veikkausliigan yleisökeskiarvon kasvuksi tuleekin komeat 13,2 %. Keskiarvoa nostavat erityisesti nousijaseurat, joilla jokaisella on paremmat yleisökeskiarvot tässä samassa vaiheessa kautta kuin viime kaudella liigassa pelanneilla TPS:lla, FC Hongalla ja MyPa:lla. Tämän kauden Veikkausliiga-seurojen kokonaisyleisömäärä oli viime kaudella yhtä monen kotiottelun jälkeen 130 676 (5,1 % kasvu kaudelle 2015).

Kaudella 2014 ei Veikkausliigan yleisökeskiarvo ollut missään vaiheessa kautta yhtä korkea kuin mitä se on tällä hetkellä. Ja kun perinteisesti parhaat yleisökuukaudet ovat vasta edessäpäin, voi melko optimistisesti odottaa tämän kauden lopullisten yleisömäärien kasvavan viime kausiin verrattuna.

Veikkausliigan yleisökeskiarvon kehitys 2011–2015 (31.5.2015)

Kausina 2011–2014 eniten yleisöä on ollut heinäkuussa (keskiarvo 2 552), elokuussa (2 357) ja kesäkuussa (2 225). Kauden edetessä kohti syksyä yleisömäärät laskevat, joten seuraavan kolmen kuukauden merkitys liigakauden yleisökeskiarvoon on suuri.

Mestarijoukkue HJK on kerännyt eniten yleisöä vieraskentällä, keskimäärin 4 237 katsojaa. Keskiarvoa kasvattaa HIFK:n isännöimä Stadin derby, ja jos se jätetään luvuista pois, on vieraskeskiarvo edelleen liigan kovin, 2 778 katsojaa ottelua kohden. Toiseksi eniten yleisöä vieraskentällä tässä vaiheessa kautta on keskimäärin ollut FF Jarolla ja kolmanneksi FC Lahdella.

Veikkausliigan yleisökeskiarvot vieraskentällä (31.5.2015)

Nousijajoukkueista HIFK on kiinnostanut alkukauden aikana vieraskentällä kohtalaisesti, kun sen vierasottelujen yleisökeskiarvo on 2 297. KTP ja Ilves eivät taasen ole yleisöä vetäneet, KTP:n vieraskeskiarvo jää alle 1 900 katsojan, ja Ilveksen vierasottelut ovat puolestaan keränneet keskimäärin vähiten yleisöä koko liigassa.

Helsingin paikallisottelut tuovat luonnollisesti lisää yleisöä Veikkausliigaan, mutta samalla pitää muistaa, että TPS:n pudottua Ykköseen poistui toinen oikea derby ja hyvin yleisöä vetänyt ottelu liigan otteluohjelmasta. Rovaniemellä on edelleen käynnissä pääkatsomon remontti, mikä ei voi olla vaikuttamatta RoPS:n yleisömääriin, KTP pelasi kauden kaksi ensimmäistä kotiotteluaan evakossa Kouvolassa (Myllykoskella) kenttäremontin takia, ja myös FF Jaro aloitti kautensa Länsikentällä. Kun nämä seikat otetaan huomioon, voi Veikkausliigan alkukauden yleisömääriin olla hyvin tyytyväinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s