Ykkösen yleisömäärät 2015 (tilanne 10.7.)

Ykkösen kautta on pelattu 59 ottelua (44 %), ja jokainen joukkue on pelannut vähintään viisi kotiottelua. Tässä vaiheessa kautta näyttää siltä, että kauden 2014 Ykkösen yleisökeskiarvoennätyksestä (1 227 katsojaa) tullaan jäämään. Kun huomioidaan Veikkausliigaan nousseiden ja hyvin yleisöä houkutelleiden Ilveksen ja KTP:n puuttuminen tämän kauden lukemista, voidaan tämän hetkistä tilannetta kuitenkin pitää melko hyvänä.

Päivitys (klikkaa linkkiä): Ykkösen lopulliset yleisömäärät 2015

Tällä hetkellä Ykkösen yleisökeskiarvo on 969 katsojaa. Eniten katsojia on Kakkosesta nostetulla Mikkelin Palloilijoilla, jonka yleisökeskiarvo kuuden kotiottelun jälkeen on 1 435 katsojaa. JJK on listalla toisena ja Veikkausliigasta pudonnut Turun Palloseura kolmantena. Vähiten yleisöä on kerännyt sarjanousija Vasa IFK.

Ykkönen yleisökeskiarvot 2015 (10.7.2015)

Viime kaudella Ykkösessä tehtiin katsojaennätys, kun kauden aikana katsomoissa oli keskimäärin 1 227 katsojaa ottelua kohden. Tällä kaudella sarjasta puuttuu Ilveksen (yleisökeskiarvo viime kaudella 2 338 katsojaa) ja KTP:n (2 248) kaltaiset yleisömagneetit. Kun Veikkausliigan yleisömäärien kärkipäässä vuodesta toiseen ollut TPS:kin pelaa kuluvalla kaudella kotiottelunsa aiemmasta Veritas Stadionista poiketen 1 200 katsojaa vetävällä Turun Urheilupuiston yläkentällä, jäänee yli kahden tuhannen yleisökeskiarvot jokaiselta seuralta vain haaveeksi.

Kakkosesta nousi viime kaudella peräti neljä seuraa. Jokainen seuroista on nostanut yleisökeskiarvojaan reippaasti viime kauteen verrattuna. Alla olevan taulukon yleisökeskiarvoihin kaudelta 2014 on laskettu sama määrä kotiotteluita kuin joukkueet ovat tähän mennessä tällä kaudella pelanneet.

Ykkönen yleisökeskiarvon kehitys 2014-2015 (10.7.2015)

TPS:n katsojakeskiarvo on laskenut eniten. Vahvasti vaikuttavana tekijänä tähän on kotiareenan pienentynyt kapasiteetti. TPS on pelannut tällä kaudella kuusi kotiottelua, joista yhden Urheilupuiston Paavo Nurmi -stadionilla (yleisömäärä MP-ottelussa 2 675). Jos mukaan lasketaan vain yläkentällä pelatut ottelut, tulee TPS:n yleisökeskiarvoksi 1 064. Vain nämä ottelut laskettuna kotikentän keskimääräiseksi täyttöasteeksi tulee noin 89 %.

Tämän kauden korkein yleisömäärä nähtiin MP–VIFK-ottelussa, kun Mikkelin urheilupuiston lehtereillä istui 3 385 katsojaa. Ottelun yleisömäärään vaikutti paikallinen ilmaislippukampanja, mutta lukema on komea joka tapauksessa. Viime kaudella eniten yleisöä Ykkösessä keräsi Pirkanmaan derbyottelu Ilves–Haka, jossa oli peräti 5 000 katsojaa.

Ykkönen korkeimmat ja matalimmat yleisömäärät 2015 (10.7.2015)

Tämän kauden pienimmät yleisömäärät on nähty VIFK:n ja PK-35 Vantaan kotiotteluissa. PK-35 ei juuri ole onnistunut nostamaan yleisömääriään, vaikka päävalmentajana tällä kaudella toimii sarjan tunnetuin jalkapallopersoona, Shefki Kuqi, ja joukkueestakin löytyy pelimiehiä Pablo Couñagon johdolla. Sarjassakaan ei ole mennyt hullummin, vaan PK-35 on tällä hetkellä toisena.

Ykkösen historiassa koko kauden yleisökeskiarvo on noussut kahtena vuonna yli tuhannen. Viime kaudella keskiarvo oli 1 227, ja kaudella 2013 katsojia oli 1 048 ottelua kohden. Aiemmin 2000-luvulla sarjan yleisökeskiarvot ovat liikkuneet reilun 400 ja vajaan 900 katsojan välillä.

Päivitys: Yleisökeskiarvot heinäkuun jälkeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s