Mitä sisään syksyn siirtoikkunasta?

Syksyn siirtoikkunan aikana Veikkausliiga-joukkueet täydentävät pelaajaryhmiään loppukauden mestaruustaisteluja varten tai välttääkseen putoamisen. Useasti katse suuntautuu ulkomaiden suuntaan, mutta kovin pitkällä tähtäimellä ei syksyn siirtoja suunnitella.

Syksyn 2015 siirtoikkuna meni kiinni syyskuun alussa. Veikkausliiga-joukkueisiin siirtyi yhteensä 31 pelaajaa, joista 19 oli ulkomaalaisia ja 12 suomalaisia. Tilastoihin on laskettu vain uudet pelaajasiirrot ja lainasopimukset, ei esimerkiksi farmiseurasiirtoja eikä lainasopimusten päättymisiä.

Veikkausliiga syksyn siirtoikkuna 2015

Eniten uusia pelaajia hankki VPS, joka siirtoikkunan auetessa oli sarjan hännillä. Myös toinen putoamista vastaan taisteleva joukkue, KTP, vahvisti ryhmäänsä merkittävästi, kuten tekivät myös sarjataulukon toisessa päässä olevat HJK ja RoPS. Ainoa joukkue, joka ei uusia pelaajasopimuksia tehnyt, oli IFK Mariehamn.

Alla kuvaaja syksyn siirtoikkunan pelaajasiirroista kausina 2011–2015. Siirtoikkunan aikana tulleiden uusien pelaajien määrä on keskimäärin 2,22 pelaajaa Veikkausliiga-joukkuetta kohden, 1,27 ulkomaalaista ja 0,95 suomalaista.

Veikkausliiga syksyn siirtoikkuna 2011-2015

Kausina 2011–2015 ulkomaalaispelaajien osuus kaikista syksyn siirtoikkunan pelaajasiirroista oli 57,1 % ja suomalaisten osuus 42,9 %. Suhteellisesti eniten ulkomaalaisia siirtyi kaudella 2013, jolloin 72,7 % uusista pelaajista oli ulkomaalaisia.

Syksyn siirtoikkunassa ulkomaalaispelaajien osuus joukkueen keskimääräiseen pelaajakoostumukseen nähden on ylikorostunut, sillä kausina 2011–2014 Veikkausliiga-joukkueiden ulkomaalaispelaajien keskimääräinen osuus oli 26,1 %.

Siirtoikkunoiden 2011–2015 uusista pelaajasopimuksista 75,9 % oli ns. pysyviä siirtoja ja vajaa neljäsosa lainasopimuksia. Pysyvät siirrotkin olivat suurimmaksi osaksi lyhytkestoisia sopimuksia, sillä vain 27,5 % kaikista syksyn siirtoikkunan aikana siirtyneistä pelaajista pelasi samassa seurassa vielä seuraavan kauden alussa (2011–2014 siirtyneet). Syksy on palkkasotureiden aikaa.

Jaoin Veikkausliiga-joukkueet kolmeen ryhmään sen perusteella, mikä joukkueen sijoitus on ollut kunkin kauden elokuun ensimmäisenä päivänä. Syksyn siirtoikkunassa eniten joukkueitansa ovat vahvistaneet kärkipään joukkueet ja putoamista vastaan taistelevat joukkueet, mikä on ehkä ihan luonnollista.

Veikkausliiga syksyn siirtoikkuna sijoitukset 2011-2015

Suurimmat eroavuudet tulevat pelaajien kansalaisuuksista. Kärjen ja taulukon keskivaiheilla olevien joukkueiden siirtoikkunarekrytoinnit menevät suunnilleen tasan ulkomaalaisten ja kotimaisten pelaajien välillä, mutta sarjan häntäpään joukkueiden katse on huomattavasti tiukemmin ulkomaille.

Alla olevassa kuvaajassa syksyn siirtoikkunan pelaajasiirrot kausittain sijoitusryhmän mukaan.

Veikkausliiga syksyn siirtoikkuna sijoitukset kausittain 2011-2015

Kuvaajasta nähdään, että tällä ja viime kaudella niin liigakärki kuin häntäpään nelikko ovat olleet erityisen aktiivisia, kun taas keskimmäisen ryhmän pelaajasiirrot ovat olleet vähissä. Syynä kenties panoksen puuttuminen loppukauden otteluista? Turha rasittaa seuran taloutta uusilla pelaajilla, kun sarjapaikka on käytännössä varma eikä mitalitaisteluunkaan ole enää asiaa?

Lähteet: Futisforum2 ja transfermarkt.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s