Ykkösen yleisömäärät pienessä laskussa

Ykkösen yleisömäärät putosivat kaudella 2015 edelliskaudesta 16,6 %. Suurin osa seuroista nosti keskiarvojaan kaudesta 2014, mutta Ilveksen ja KTP:n kaltaisten suuryleisöjä vetävien seurojen puuttuessa sarjasta ei viime kauden lukemiin onnistuttu pääsemään.

Ykkösen yleisökeskiarvoksi kaudella 2015 tuli 1 024 katsojaa. Yleisöä kävi yhteensä paikan päällä 138 184 katsojaa, joka on 16,6 % vähemmän kuin kaudella 2014. Korkein yleisökeskiarvo oli JJK:lla, vähiten yleisöä puolestaan keräsi VIFK.

Ykkönen yleisökeskiarvot 2015

Kaikkiaan kuudella seuralla keskiarvo oli yli 1 000 katsojaa, viime kaudella näitä seuroja oli viisi. Kaudella 2014 kahdella seuralla, Ilveksellä ja KTP:llä, keskiarvo nousi yli kahden tuhannen (Ilves 2 338, KTP 2 248), mutta tällä kaudella ei lähellekään vastaaviin keskiarvoihin päässyt yksikään seura.

Ykkösen kymmenestä seurasta seitsemän onnistui nostamaan yleisökeskiarvoaan edelliskaudesta. Suhteessa eniten kasvua oli nousijaseuroilla, mutta myös viime kaudella Ykkösessä pelanneet AC Oulu, PK-35 Vantaa ja JJK onnistuivat kasvattamaan yleisömääriään. PK-35:n osalta tosin kasvuun vaikutti vahvasti TPS:ää vastaan päätöskierroksella pelattu ottelu, jossa paikan päällä oli 1 876 katsojaa. Muuten vantaalaisseuran keskiarvo olisi pysynyt kauden 2014 tasolla.

Ykkönen yleisökeskiarvojen kehitys 2014-2015

FC Jazzilla, Hakalla ja edelliskausista poiketen vain 1 200 katsojaa vetävällä Turun Urheilupuiston yläkentällä pelanneella TPS:llä kasvu oli miinusmerkkistä.

Kaudella 2015 päästiin yli 2 500 katsojan lukemiin neljässä ottelussa. Vertailun vuoksi kaudella 2014 näitä otteluja oli kymmenen. Kauden top 10 -yleisömäärien joukossa on viisi JJK:n kotiottelua, mutta MP otti nimiinsä kauden kaksi eniten yleisöä vetänyttä ottelua.

Ykkönen korkeimmat ja matalimmat yleisömäärät 2015

Vaasassa puolestaan nähtiin kauden matalimmat yleisömäärät. Kauden kymmenestä pienimmästä yleisömäärästä seitsemän oli VIFK:n kotiotteluja. MP pääsi ainoana kotijoukkueena sekä eniten että vähiten yleisöä keränneiden ottelujen listoille.

EIF:n yleisömäärät olivat tasaisimmat läpi kauden. Sen kotiyleisömäärien suhteellinen hajonta (variaatiokerroin) oli Ykkösen seuroista pienintä. Suhteellisesti eniten yleisömäärät vaihtelivat MP:llä.

Ykkönen yleisömäärät mediaani keskihajonta 2015

MP:n yleisömäärien suuren vaihtelun takia olisi mikkeliläisseura mediaaniyleisömääriä mitattaessa vasta neljäntenä, vaikka sen yleisökeskiarvo onkin toiseksi korkein.

Kausi 2015 oli kolmas peräkkäinen Ykkösen kausi, jolla yleisökeskiarvo päätyy yli 1 000 katsojan paremmalle puolelle. Ykkösen historiassa ei vastaavia lukemia ole aiemmin ollut, joten pienestä pudotuksesta huolimatta tämän kauden yleisömääriin on oltava tyytyväinen.

Ykkönen yleisömäärät 1973-2015

Yllä olevan kuvaajan tiedot on kerätty kahdesta eri lähteestä. Sarjajärjestelmästä ja sen vaihteluista johtuen (ylä- ja alaloppusarjat, karsintasarjat jne.) lukemat eivät olleet täysin yhteneväiset. Kuvaaja ei tästä syystä liene aivan täydellinen mutta antanee silti suuntaa.

1 thought on “Ykkösen yleisömäärät pienessä laskussa

  1. Päivitysilmoitus: Ykkösen yleisömäärät 2015 (tilanne 10.7.) | Kuntopuntari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s