Puolustus voittaa mestaruuksia?

Vanha totuus kertoo, että jalkapallossa hyökkäys voittaa otteluita ja puolustus mestaruuksia. Miten on, päteekö väite kotoisessa Veikkausliigassa vai onko hyökkäys sittenkin paras puolustus?

Veikkausliigan mestaruudesta on pelattu 26 kertaa. Näinä kausina liigamestaruus on mennyt 17 kertaa (65 %) joukkueelle, joka on päästänyt sarjassa vähiten (tai jaetusti vähiten) maaleja.

Veikkausliiga_eniten_maaleja_ottelu_1990-2015_

Viimeksi kauden aikana vähiten maaleja päästänyt joukkue ei onnistunut voittamaan mestaruutta vuonna 2009, jolloin HJK voitti Veikkausliigan päästämällä yhden maalin enemmän kuin kolmanneksi sijoittunut TPS. Mestarijoukkueet ovat liigahistorian aikana päästäneet keskimäärin 0,81 maalia ottelua kohden, toiseksi sijoittuneet 0,96 ja sarjakolmoset keskimäärin 1,03 maalia ottelua kohden.

Liigahistorian tiivein puolustus on ollut FC Interillä mestaruuskaudella 2008, kun se päästi vain 12 maalia kauden 26 ottelussaan (0,46 m/o). Eniten maaleja kauden aikana on puolestaan päästänyt Reipas vuonna 1991, kun sen maaliin upposi 33 ottelussa tolkuttomat 118 maalia (3,58 m/o).

Eniten kauden aikana maaleja tehnyt joukkue on voittanut Veikkausliigan 14 kertaa (54 %), joten mestarijoukkueilla on kuin onkin useammin sarjan paras puolustus kuin paras hyökkäys.

Mestarijoukkueet ovat tehneet keskimäärin 1,86 maalia/ottelu, sarjakakkoset 1,73 ja kolmanneksi sijoittuneet 1,54 maalia ottelua kohden. Mestarijoukkueista heikoin maalikeskiarvo on ollut kauden 2001 Tampere Unitedilla, joka teki keskimäärin vain 1,42 maalia per ottelu.

Liigan kaikkien aikojen maaliahnein joukkue on ollut HJK:n kauden 2011 mestariryhmä, joka Akseli Pelvaksen (16 maalia), Berat Sadikin (15) ja Teemu Pukin (11) johdolla paukutti 33 ottelussaan 86 maalia (2,61 m/o) vastustajan verkkoon.

Veikkausliiga_eniten_maaleja_ottelu_1990-2015

Suurin osa mestaruuksista on mennyt joukkueille, joiden maaliero on ollut liigakauden paras. Yli kahdella kolmasosalla (69 %) mestarijoukkueista on ollut sarjan paras maaliero.

Kauden 2011 HJK:n maaliero on liigahistorian ylivoimaisesti paras, +1,91 maalia/ottelu. Heikoin maaliero on taas ollut kauden 1991 Reippaalla, jonka maaliero oli –3,06 maalia ottelua kohden.

Maaliero_sijoitus

Kuvaajassa näkyvänä poikkeavuutena on mainittava, että ainoana joukkueena liigakauden kolmen kärkeen negatiivisella maalierolla on päässyt FinnPa, joka otti pronssiset mitalit kaudella 1997 maalierolla 27–36 (–0,33/ottelu).

Yllä olevan kuvaajan vaaka-akselin suhteellinen sijoitus on laskettu niin, että sarjan voittajalle on annettu arvo 1 ja sarjan heikoimmalle joukkueelle arvo 0. Tämän jälkeen kaikkien joukkueiden suhteellisten sijoitusten arvot saadaan jakamalla lukujen 0 ja 1 väli tasaisesti sen mukaan kuinka monta joukkuetta on sarjassa pelannut. Tämä siksi, että Veikkausliigaa on pelattu niin 10, 12, 13 kuin 14 joukkueen voimin eikä vertailu absoluuttisten sijoitusten perusteella ole järkevää.

Kuvaajasta nähdään, että joukkueen maalieron (maaliero/ottelu) ja sarjasijoituksen välinen yhteys on vahva (korrelaatiokerroin 0,79). Laskin myös sekä päästettyjen (pm/o) ja tehtyjen maalien (tm/o) yhteyden sijoitukseen, mutta niiden riippuvuussuhteet eivät olleet yhtä vahvoja kuin maalieron (päästetyt maalit 0,59 ja tehdyt maalit 0,60).

Veikkausliiga-joukkueiden ei siis kannata keskittyä yksisilmäisesti vain hyvään hyökkäyspelaamiseen tai puolustamiseen, liigamestaruuden voittaa suuremmalla todennäköisyydellä, kun tehtyjen ja päästettyjen maalien välinen ero on suurempi kuin kilpailijoilla. Mitä nyt ei rehellisyyden nimissä voida pitää kovin suurena yllätyksenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s