Miten Veikkausliiga-joukkueet laukovat

Jalkapallossa täytyy laukoa tehdäkseen maaleja. Mitä enemmän laadukkaita laukauksia joukkue ampuu, sitä enemmän se usein tekee myös maaleja. Valtava merkitys on kuitenkin sillä, miten ja mistä lauotaan. 

Veikkausliiga-kaudella 2016 eniten maalintekoyrityksiä on ollut HJK:lla, joka on laukonut keskimäärin 13,3 laukausta ottelua kohden. HJK on samalla myös laukonut eniten laukauksia kohti vastustajan maalia, 4,8 per ottelu. Sarjanousijat PK-35 Vantaa sekä PS Kemi ovat toiseksi ja kolmanneksi eniten laukoneet joukkueet.

laukaukset_kohti_maalia_Veikkausliiga_2016

Vähiten laukauksia ottelua kohden on VPS:lla, FC Interillä ja KuPS:lla. Voidaan todeta, ettei laukausten määrällä ole kovin suurta yhteyttä sarjasijoituksen kanssa – PK-35 ja HIFK laukovat keskimääräistä Veikkausliiga-joukkuetta enemmän, mutta niin vain kaksikko pitää sarjassa perää.

HJK laukoo eniten mutta myös viimeistelee maalintekoyrityksensä liigan parhaalla prosentilla. Sen laukauksista 13,6 % on uponnut verkkoon kauden 2016 aikana. KuPS ja VPS laukovat vähän mutta viimeistelevät paikoistaan lähes yhtä kliinisesti kuin Klubi.

laukaukset_konversio_Veikkausliiga_2016

PS Kemi on tilaston vastakkaisessa päässä. Joukkue laukoo toiseksi eniten mutta tekee paikoistaan sarjan ylivoimaisesti huonoimmalla prosentilla maaleja.

VPS:n hyvään konversioon vaikuttaa varmasti se, että vaikka joukkue laukoo suhteellisen vähän, vetää se harvat vetonsa hyvällä prosentilla maalia kohti. Myös RoPS laukoo maalia kohti hyvällä, yli 40 prosentin tarkkuudella.

laukauksista_maalia_kohti_Veikkausliiga_2016

PS Kemi pitää perää tässäkin tilastossa. Myös häntäpään joukkueiden HIFK:n ja Interin laukauksista varsin suuri osa suuntautuu ihan muualle kuin maalia kohti.

Eräs selittävä tekijä PS Kemin huonolle laukaisutarkkuudelle on se, että joukkue laukoo paljon rangaistusalueen ulkopuolelta. FC Lahden ja RoPS:n laukauksista lähtee vielä kemiläisiäkin suurempi suhteellinen osuus boksin ulkopuolelta, mutta näiden laukaukset suuntautuvat tarkemmin maalia kohti.

laukaukset_rangaistusalueen_sisältä_Veikkausliiga_2016

VPS laukoo harvoin ja tarkasti, mutta sen laukauksista reilusti suurin osa lähteekin rangaistusalueen sisältä.

Kun katsotaan kuinka paljon boksin ulkopuolelta lähtevistä kudeista menee sisään, on se karua luettavaa PS Kemin osalta. Eniten boksin ulkopuolisia laukauksia ottelua kohden (6,1) ja niistä tasan nolla maalia. Myös SJK ja Ilves ovat nollakerhossa rangaistusalueen ulkopuolelta lähtevien vetojen konvertoimisessa.

laukaukset_konversio_boksin_ulkopuolelta_Veikkausliiga_2016

VPS laukoo ottelua kohden sarjan vähiten boksin ulkopuolelta. Samalla se kuitenkin konvertoi nämä vedot ylivoimaisesti Veikkausliigan parhaalla prosentilla.

Liigajoukkueet ovat konvertoineet rangaistusalueen ulkopuolelta lähtevistä laukauksista tällä kaudella keskimäärin 2,8 %, kun boksin sisäpuolelta lähtevät vedot menevät sisään keskimäärin 16,2 % tarkkuudella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s