PK-35 Vantaa – tiki-takaa ja brittifutista

PK35_otsikkokuva

PK-35 Vantaan kausi 2016 on ollut lievästi sanottuna sekava. Kentällä kausi on ollut pelillisesti kaksijakoinen, tai oikeastaan se jakautui jo kolmanteen osaan päävalmentaja ja omistaja Shefki Kuqin lähdettyä seurasta. PK-35:n alkukautta leimasi Kuqin apuvalmentajan José Riveiron kädenjälki, Riveiron lähdettyä Kuqi otti suuremman pelillisen vastuun, ja kun Kuqikin poistui vantaalaisseuran puikoista, on päävalmentajan paikalla nyt Pasi Pihamaa. Pihamaalla ei ole vielä tarpeeksi otteluita alla, joten tässä vertaillaan Riveiron aikaisen ja Riveiron jälkeisen (ja Kuqin johtaman) PK-35:n tilastoja Veikkausliigassa.

Viipurilaislähtöisen ja Pohjois-Helsinkiin juurtuneen seuran edustusjoukkueen toiminnan siirto Vantaalle viime vuosikymmenen puolella ei ole sujunut ihan helposti, ja kaiken kruunaa käynnissä olevan kauden sekoilut. Alkukauden ottelujen ulosajot, valmentajien väliset konfliktit, espanjalaispelaajien lähtö seurasta, päävalmentajan ja omistajan siirtyminen kilpailijaseuraan, maksamattomat palkat, joita seurasi pisterangaistus ja siirtopanna. Aika paljon yhdelle seuralle yhteen kauden puolikkaaseen.

Kaiken kentän ulkopuolisen sählingin keskellä joukkue on myös pelannut Veikkausliigaa. Tässä jutussa vertaillaan numeroita ajalta, jolloin José Riveiro (+joukko espanjalaispelaajia sekä argentiinalainen Lucas García) oli vielä mukana PK-35:n valmennusryhmässä (10 ottelua, 23.5. asti) ja ajalta, jolloin Kuqin vastuu joukkueen pelaamisesta oli suurempi, ennen kuin hän päätti lähteä myös putoamistaistelussa mukana olevan FC Interin päävalmentajaksi (8 ottelua, 23.5.–28.7.).

Riveiron vaikutus joukkueen pelaamiseen oli niin suuri, että tässä jutussa viitataan Riveiron aikaan ja Kuqin aikaan, vaikka Sheriffi Kuqi toki oli ennen lähtöään seurasta koko ajan PK-35:n päävalmentaja.

PK35_pisteet_maalitRiveiron aikana PK-35 napsi keskimäärin vain 0,60 pistettä per ottelu. Hänen lähdettyään PK-35 on onnistunut parantamaan pistekeskiarvoaan, mutta 0,88 pisteen keskiarvo on sekin edelleen putoajajoukkueen tahtia. Viimeisen viiden kauden aikana ei 0,88 pisteen keskiarvolla olisi vältetty suoran putoajan paikkaa kertaakaan (keskiarvo toiseksi viimeiselle sijalle 0,98 p/o).

Myös maaleja on PK-35 sekä tehnyt että päästänyt enemmän Kuqin aikana. Koko kautta tarkastellessa joukkue on tehdyissä maaleissa liigan keskikastia, päästettyjä maaleja sillä puolestaan on sarjassa reippaasti eniten.

PK35_laukauksetPK-35 laukoo ahkerasti, ja sillä on tällä hetkellä toiseksi eniten laukauksia ottelua kohden HJK:n jälkeen (12,5 laukausta/ottelu, HJK:lla 13,6, huhtikuu–heinäkuu 2016). Jo Riveiron aikana joukkue laukoi Veikkausliigan keskiarvoa enemmän, mutta Kuqin alaisuudessa tahti kiihtyi entisestään. Keskimäärin Veikkausliiga-joukkueet ovat laukoneet tällä kaudella 10,9 laukausta/ottelu ja 3,8 laukausta kohti maalia per ottelu.

Riveiron aikana PK-35 konvertoi laukauksensa maaliin heikolla prosentilla, ja samalla sen vastustajat tekivät paikoistaan maaleja poikkeuksellisen kovilla tehoilla. Kuqin johdolla PK-35 viimeisteli maalipaikkansa reilusti paremmalla tarkkuudella. Vertailun vuoksi keskimäärin noin 10 % Veikkausliiga-joukkueiden laukauksista on tällä kaudella mennyt maaliin.

PK35_pallonhallinta_syototPallonhallinnan kautta pelaaminen muuttui totaalisesti, kun Riveiro poistui PK-35 valmennusryhmästä. Alkukaudella PK-35 oli sarjan kolmanneksi eniten palloa hallussaan pitänyt joukkue VPS:n ja HJK:n jälkeen. Riveiron lähdön jälkeen PK-35:n pallonhallinta on pudonnut, ja se on pitänyt otteluissaan selvästi vastustajaa vähemmän palloa hallussaan.

Kun Riveiron aikana PK-35 piti palloa hallussaan keskimäärin lähes 30 minuuttia ottelua kohden, kutistui keskimääräinen pallonhallinta-aika Kuqin johdolla neljällä minuutilla. Alkukaudella pallo pysyi hallussa PK-35:n omalla kenttäpuoliskolla ottelua kohden vajaa minuutti enemmän kuin Kuqin aikana, ja vastustajan puoliskolla Riveiron valmentama joukkue piti palloa jopa kolme minuuttia per ottelu Kuqin aikakautta enemmän.

Syöttöjen määrässä on myös huima, yli 100 syötön ero ottelua kohden. Syöttöjen tarkkuudessa puolestaan ero ei kovin suuri ole. Pallonhallinta- ja syöttötilastojen perusteella voidaan PK-35:n eri valmennuksellisista aikakausista puhua hyvin kärjistetysti Riveiron tiki-taka-jalkapallona ja Kuqin brittifutiksena.

PK35_keskitykset_kuljetuksetArgentiinalaispelaaja Lucas García lähti PK-35:stä samalla ovenavauksella José Riveiron kanssa. Samalla lähti tärkeä palanen joukkueen laitapelaamisesta. Keskitysten määrä putosi hieman, mutta paljon enemmän putosi kuljetusten (dribbles) määrä, joka laski peräti viidenneksellä. García oli toukokuun lopussa sarjassa ylivoimaisesti eniten palloa kuljettanut pelaaja. Laituri teki keskimäärin 15 kuljetusta pelattua 90 minuuttia kohden, ja näistä onnistuneesti 10.

Vertailun vuoksi VPS:n Pyry Soiri, jolla on tällä hetkellä määrällisesti eniten kuljetuksia, on kuljettanut palloa keskimäärin 8 kertaa pelattua 90 minuuttia kohden, ja näistä 4,4 onnistuneesti. Ilveksen Emile Paul Tendengin vastaavat luvut ovat 8 ja 5. Garcían lähtö oli vantaalaisille iso menetys, ja nyt hänen taidoistaan saa nauttia Kuqin valmentama FC Inter.

PK35_kaksinkamppailutRiveiron ja espanjalaispelaajien lähdön jälkeen katosi joukkueesta myös aimo annos aggressiivisuutta. Kaksinkamppailuja oli keskimäärin yli 20 vähemmän ottelua kohden. Myös syötönkatkoissa (interceptions) onnistuttiin harvemmin, erityisesti vastustajan kenttäpuoliskolla.

Nyt kun Shefki Kuqi on poistunut PK-35:stä, on joukkue astunut kolmanteen aikakauteensa Pasi Pihamaan johdolla. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, miten Pihamaan PK-35 tulee eroamaan Riveiron ja Kuqin aikakausista.

Lähde: Veikkausliigan InStat-tilastot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s