Täältä tullaan Venäjä

Suomi aloittaa karsintataipaleensa Venäjällä vuonna 2018 pelattaviin MM-kisoihin maanantaina Kosovoa vastaan. Suomen karsintalohko on kova, ja maajoukkue saakin ylittää perustasonsa reippaasti mikäli meinaa olla mukana itänaapurin jalkapallojuhlissa.

Suomen kanssa MM-karsintojen I-lohkossa pelaa Kroatia, Islanti, Ukraina, Turkki ja Kosovo. Lohkosta puuttuu maajoukkuejalkapalloilun aivan terävimmät kärkimaat, mutta lohko on silti todella kova.

Suomi arvottiin karsintalohkoonsa vitoskorista. Jos verrataan neljästä ylimmästä korista arvottujen maiden keskimääräistä Elo ratings -sijoitusta, on Suomen I-lohko Uefa-alueen kovin, A-lohko pääsee lähimmäksi (Hollanti, Ranska, Ruotsi, Bulgaria). Kaikkien muiden lohkojen neljän kärjet ovat Elo ratings -keskiarvoiltaan I-lohkoa selvästi heikompia (eloratings.net, tilanne 4.9.2016).

Lohkon sisäisessä vertailussa Suomi jää hännille, kun katsotaan maiden viime arvokisakarsintojen pistekeskiarvoja. Kosovo on nyt ensi kertaa EM- tai MM-karsinnoissa, joten maa ei ole tässä vertailussa mukana.

MM2018_I-lohko_pistekeskiarvot

Edelliset kaksi karsintaa ovat sujuneet Suomelta heikommin kuin yhdeltäkään kilpakumppaniltansa. EM 2008- ja MM 2010 -karsinnat Suomi vielä pelasi pistekeskiarvolla mitattuna melko hyvin, vaikka kisapaikat jäivätkin haaveiksi.

Vitoskorista pääsy MM-kisoihin on muutenkin hyvin vaikeaa, sillä suora kisapaikka irtoaa vain voittamalla lohkonsa. Karsinnoissa 2000-luvulla pelattuihin EM- ja MM-kisoihin vain kerran on vitoskorista arvottu maa voittanut karsintalohkonsa, Pohjois-Irlanti EM 2016 -karsinnoissa.

Lohkovoittajat_arvokisat_2000-2016_osuudet

Ykköskorin maat ovat voittaneet hieman yli 50 % tämän vuosituhannen karsintalohkoista (40 ykkössijaa 79 karsintalohkosta). Kakkos- ja kolmoskorin maat ovat vieneet yhteensä reilut 45 % ykkössijoista ja alemmille koreille on jäänyt vain jämät. Neloskorista arvottu maa on voittanut lohkonsa kaksi kertaa (Ukraina MM 2006 ja Slovakia MM 2010) ja vitoskorin maa (Pohjois-Irlanti) tosiaan vain tuon yhden ainoan kerran.

Vähimmäistavoitteeksi karsintoihin voi asettaa kakkossijan, sillä kahdeksan parasta lohkokakkosta yhdeksästä pääsee jatkokarsintaan kisapaikasta.

Lohkoykköset-kakkoset_arvokisat_2000-2016

Myös lohkojen kahden kärki on useimmiten ykkös- ja kakkoskorin maiden heiniä. 2000-luvulla top 2 -sijoituksista on näille mennyt 69,6 %. Kolmoskorin maita kahden kärjessä on ollut 19,6 %, ja siitä alempien arvontakorien maat ovat ottaneet yhteensä vain 10,8 % karsintalohkojen ykkös- ja kakkossijoista.

Vitoskori, josta Suomikin on nyt ponnistamassa, on ottanut seitsemän kertaa paikan kahden kärjessä 2000-luvun 79 karsintalohkossa. Vaikea urakka Suomella edessä mutta ei mahdoton, eihän?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s