SJK korjaussarjalla mukaan mestaruuskisaan

SJK voitti Veikkausliiga-mestaruuden viime vuonna vasta toisella Veikkausliiga-kaudellaan. Mestaruuskrapula iski heti kauden 2016 alussa, mutta kauden puolivälissä otetun korjaussarjan myötä joukkue on taas mestaruustaistelussa mukana.

SJK aloitti kaudella 2016 mestaruuden puolustamisen murheellisesti neljällä peräkkäisellä häviöllä Veikkausliigassa. Ensimmäinen niistä tosin tuli kabinettien kautta pelipassisotkun takia. Kauden alku oli yhtä yskähtelyä, ja kauden puolivälissä heinäkuun alussa SJK oli sarjataulukossa yhdeksäntenä 16 ottelua pelanneena.

sjk_mestarit_1990-2016

SJK:n kauden alku oli ensimmäisten ottelujen osalta kaikista Veikkausliiga-mestareista heikoin, kun tarkastellaan mestaruuden jälkeisen kauden pistekehityksiä.

Heinäkuun alussa SJK:n mestaruuskrapulaan löytyi korjaussarja, ja nyt joukkue on pelannut jo 13 ottelun putken, jonka aikana se on hävinnyt vain kaksi ottelua. Putki on nostanut joukkueen taistelemaan mestaruudesta vain neljän pisteen päähän sarjakärki HJK:sta, kun sarjaa on neljä kierrosta jäljellä.

SJK:n kausi on siis selkeästi kaksijakoinen. Vertaillaanpa joukkueen esityksiä alkukauden heikon jakson ja loppukauden komean putken välillä. Jako tehdään niin, että 2. heinäkuuta pelattu Ilves-häviö on kevätkauden SJK:n viimeinen ottelu ja vajaata viikkoa myöhemmin pelattu voitto-ottelu PK-35 Vantaata vastaan edustaa syyskauden alkua. Mainintana, että näissä tilastoissa PS Kemin 3–0-voitoksi tuomittu ottelu on alkuperäisen SJK:n 2–0-voiton mukainen.

sjk_tilastotKuten nähdään, ovat maali- ja laukaisumittarit syyskauden SJK:n puolella. Joukkue on myös konvertoinut maalipaikkansa kevätkautta paremmin (10,4 % -> 13,7 %). Toisaalta myös vastustajien osumatarkkuus on ollut hieman kevättä parempi (10,1 % -> 11,3 %), mutta se ei ole kuitenkaan kasvanut ihan samassa suhteessa SJK:n konversioprosentin kanssa.

Alkukaudesta SJK:n oli vaikea päästä maalintekopaikoille. Vaikka hallitsevan mestarijoukkueen kohdalla luulisi toisin, olivat SJK:n vastustajat sitä herkemmin yrittämässä maalintekoa. Alla olevassa kuvaajassa on SJK:n ja sen vastustajajoukkueiden laukausten välinen erotus viiden ottelun liukuvalla keskiarvolla mitattuna.

sjk_laukausten_erotusPystysuuntainen viiva on jakolinja kevätkauden ja syyskauden SJK:n välillä. Kuten nähdään, on SJK päässyt laukomaan selvästi vastustajaansa useammin viimeisten 13 ottelun aikana. Alkukaudella paikoille pääsy oli hankalampaa.

SJK on myös hallinnut palloa enemmän heinäkuun alun jälkeen. Kun kevään otteluissa se piti palloa hallussaan keskimäärin 52,9 %, on syyskaudella pallonhallinnan keskiarvo ollut 56,5 %.

SJK:n vaikea kausi on ollut paljon esillä. Edelleenkin on vähän sellainen fiilis, ettei kausi ole ihan putkeen mennyt. Alkukausi oli heikko seuran aiempiin liigakausiin verrattuna, mutta aika mukavasti SJK on kirinyt, eikä se ole kuin parin kolmen pisteen päässä kahden aiemman kauden pistesaldoista tässä vaiheessa kautta.

sjk_2014-2016

SJK on vahvasti mitalijahdissa mukana tänäkin vuonna. Mestaruuskin on edelleen mahdollinen, mutta se vaatisi jo hieman apuja muilta joukkueilta.

Jos vain ne pelipassit olisi hoidettu…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s