IFK Mariehamn – kauden suurin yllättäjä

IFK Mariehamn, Ilves, VPS. Siinä kai suurimmat positiiviset yllättäjät, kun katsotaan puhtaasti Veikkausliiga-kauden 2016 sarjataulukkoa ja verrataan sitä kautta edeltäviin ennakkoarvioihin ja edelliskauden sarjatilanteisiin. Mutta mikä joukkue on yllättänyt eniten positiivisesti ja mikä negatiivisesti, kun Veikkausliiga-joukkueet laitetaan järjestykseen vedonlyöntitoimistojen ottelukohtaisten arvioiden mukaan?

Vedonlyöntitoimistot analysoivat ja arvioivat otteluiden lopputulosten todennäköisyyksiä ja laskevat kertoimet arvioidensa perusteella. Esimerkki: vedonvälittäjä antaa kotijoukkueelle kertoimen 1,48, tasapelille kertoimen 4,00 ja vierasvoitolle 5,30. Kun kertoimista poistetaan vedonvälittäjälle jäävä kate, tulee todellisiksi kertoimiksi 1,65 (todennäköisyysarvio 60,6 %) kotivoitolle, 4,46 (22,4 %) tasapelille ja 5,91 (16,9 %) vierasvoitolle.

Laskin kauden 2016 jokaisesta Veikkausliigan ottelusta eri vedonlyöntitoimistojen kertoimien keskiarvot (yleensä 6–7 eri vedonvälittäjää, lähde: annabet.com) ja poistin niistä vedonvälittäjien itselleen ottaman katteen. Tämän jälkeen laskin todennäköisyysarvioiden mukaiset ottelukohtaiset pisteodottamat. Kotijoukkueen pisteodottamaksi tulee yllä olevien esimerkkikertoimien mukaisesti 3/1,65 + 1/4,46 = 2,04 pistettä. Vierasjoukkueen puolestaan odotetaan ottavan 3/5,91 + 1/4,46 = 0,73 pistettä.

pisteodottamat_veikkausliiga_2016

Vedonvälittäjien arvioiden mukaan HJK:n olisi pitänyt ottaa sarjassa eniten pisteitä. Mikäli ottelut olisivat menneet ottelukohtaisten arvioiden mukaisesti, HJK:n pistesaldoksi olisi tullut 63,2 pistettä, ja sen olisi pitänyt voittaa mestaruus selvällä, yli kuuden pisteen kaulalla kakkoseksi arvioituun SJK:hon. PK-35 Vantaan kohtalona oli myös vedonvälittäjien mukaan putoaminen, mutta sen odotettiin kuitenkin keräävän reippaasti enemmän pisteitä kuin mitä se lopulta otti.

Kun verrataan lopullista sarjataulukkoa pisteodottamiin, nähdään miten joukkueet ovat yli- tai alisuorittaneet kauden aikana. Alla olevassa taulukossa ovat sarjataulukon pisteet, vedonlyöntitoimistojen pisteodottamat ja näiden erotus. Erotus kertoo kuinka monta pistettä joukkueet ovat pelanneet yli tai ali vedonvälittäjien odotusten.

pisteodottama_vs_toteutuneet_pisteet_veikkausliiga_2016Veikkausliiga-mestari IFK Mariehamn oli joukkueista se, joka yllätti vedonvälittäjien odotukset eniten. Maarianhaminalaiset napsivat peräti 12,1 pistettä enemmän kuin mitä sen odotettiin ottavan. Myös VPS, Ilves ja KuPS pelasivat kautensa reippaasti yli pisteodottamiensa.

HJK on sarjataulukon ylemmän puoliskon joukkueista ainoa, joka alisuoritti, muut pelasivat enemmän tai vähemmän yläkanttiin. Alemman puoliskon joukkueista puolestaan ainoa ylisuorittanut joukkue oli KuPS, kun taas sarjataulukon pohjalle päätyneet HIFK, FC Inter ja PK-35 Vantaa pettivät vedonlyöntitoimistojen odotukset pahemman kerran.

Pisteodottamien vertaamisessa lopulliseen sarjataulukkoon on ongelma, sillä kuten tiedetään, on taulukko saanut lopullisen muotonsa kabinettipäätösten myötä. Kauden avauskierroksen PS Kemi–SJK-ottelu päättyi kentällä lukemiin 0–2, mutta SJK:n pelipassisotkujen takia ottelu tuomittiin Kemin 3–0-voitoksi. Lisäksi PK-35 sai elokuussa kuuden pisteen pisterangaistuksen jätettyään maksuja maksamatta.

Siispä ynnäsin toteutuneet pisteet sen mukaan, miten kentällä on oikeasti pelattu enkä välittänyt kabinettituomioista, ja vähensin pisteodottamat näistä luvuista. SJK ottaa näin +3,2 pistettä enemmän kuin mitä vedonlyöntitoimistot odottivat, alkuperäisen +0,2 pisteen sijasta. Samalla PS Kemi menee kolme pistettä enemmän miinuksen puolelle, –0,8 pisteestä –3,8 pisteeseen. PK-35:n tilanne kohenee -16 pisteestä -10 pisteeseen.

pisteodottamat_toteutuneet_pisteet_veikkausliiga_2016Näin nähdään, että kauden suurin negatiivinen yllätys koettiinkin Vantaan sijasta Turussa. FC Inter otti kauden aikana huimat 13 pistettä vähemmän kuin mitä sen odotettiin ottavan. Tuloksena oli joutuminen liigakarsintaan, jossa Inter onnistui kuitenkin kaatamaan TPS:n.

Interin valmentajista heikoimmin suoriutui Jami Wallenius, joka hyppäsi joukkueen puikkoihin Job Dragtsman lähdettyä. Wallenius alisuoritti keskimäärin -0,57 pistettä ottelua kohden. Dragtsma ja loppukauden ajaksi Interiä pelastamaan tullut Shefki Kuqi alisuorittivat molemmat noin -0,33 pisteen verran per ottelu.

PK-35 Vantaan valmentajista Kuqi alisuoritti keskimäärin -0,42 pistettä/ottelu. Pasi Pihamaan saldoksi tuli -0,16 pistettä/ottelu. Loppukaudesta odotukset PK-35:n suhteen tosin olivat alkukautta matalammalla.

Kotikentällään eniten yli odotusten pelasi Ilves. Kolmikko Inter, PK-35 ja HIFK otti puolestaan reippaasti vähemmän pisteitä kuin mitä niiden odotettiin ottavan.

pisteodottamat_veikkausliiga_koti_vieras_2016IFK Mariehamnin mestaruuden kulmakivi oli erinomainen vieraspelaaminen. Se otti peräti 9,4 pistettä enemmän vieraskentällä kuin mikä sen pisteodottama oli. Myös VPS, KuPS ja Ilves pääsivät vieraissa plussan puolelle.

HJK:n mestaruussaumoja murensi odotuksia heikommat otteet vieraskentällä. Vedonvälittäjät arvioivat Klubin ottavan vieraissa 6,3 pistettä enemmän kuin mitä se lopulta otti.

Liigakauden suurin yksittäinen yllätystulos vedonvälittäjien mielestä tapahtui päätöskierroksella PK-35 Vantaan voitettua FC Interin. PK-35:n keskiarvokerroin oli 14,71 eli sen voiton todennäköisyydeksi arvioitiin vain 6,8 %, kun Interin voiton todennäköisyys oli 78,5 %. Niin vain vantaalaiset saivat kairattua voiton ja päätettyä kauden iloisissa merkeissä. Jos nyt putoajajoukkue voi kauden iloisena päättääkään.

Alkuperäisen idean tälle jutulle sain Twitter-käyttäjä @cchappasilta. Lisää aiheesta: cchappas.shinyapps.io/TeamPerformance/.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s