VPS – jokainen laukaus merkitsee

Ilta-Sanomien Lari Vesander kirjoitti lehteen erinomaisen jutun Vaasan Palloseuran laukauksista, maaliodottamasta sekä siitä, miten VPS hyödyntää tätä tilastoa. VPS laukoo Veikkausliiga-seuroista vähiten, mutta joukkueen laukaukset lähtevät koko liigan parhailta maalintekopaikoilta. Pureudun tässä vielä askeleen Vesanderin juttua syvemmälle, ja tuon hieman lisää lukuja esiin.

Maaliodottama (expected goals, xG) yksinkertaisesti selitettynä kertoo maalintekoyrityksen todennäköisyyden mennä maaliin. Todennäköisyyteen vaikuttaa muun muassa laukauksen lähtösijainti, onko kyseessä pelitilanne vai erikoistilanne, lähteekö laukaus jalalla vai päällä ja se, millainen syöttö maalintekoyritykseen on annettu.

Jokainen maalintekoyritys saa näin maaliodottama-arvon sen mukaan, kuinka usein se tilastollisesti menee maaliin. Esimerkki: kaukolaukaus, joka menee maaliin kerran noin joka 50 yrittämällä (2 % laukauksista) saa maaliodottama-arvon 0,02. Tämä luku kasvaa mitä lähemmäksi maalia mennään ja mitä laadullisesti parempi maalintekopaikka on. Yleisesti ottaen jalalla lähtevät maalintekoyritykset menevät todennäköisemmin maaliin kuin puskut. Samoin muiden muuttujien pysyessä samoina pelitilannelaukaukset ovat tilastollisesti vaarallisempia kuin erikoistilannelaukaukset.

Maaleja syntyy jalkapallossa suhteellisen harvoin, ja sattumalla on suuri vaikutus maalien syntyyn ja otteluiden lopputulokseen. Maaliodottamamallien avulla voidaan tuoda joukkueiden esitysten arviointiin objektiivisuutta, ja näin saadaan “oikeampi” kuva siitä, vastaako esimerkiksi sarjataulukon sijoitus tietyllä hetkellä maaliodottamalukujen kertomaa tai siitä, kumpi joukkue on ollut yksittäisessä ottelussa parempi.

VPS-RoPS 22.6.2017

Jalkapallo on toki maalintekopeli, jossa maalit ratkaisevat, mutta usein huomataan, että parempi joukkue ei ottelua aina voita. Sattuman rooli jalkapallossa on niin suuri, että se voi vaikuttaa myös kokonaisen kauden lopputuloksiin, eikä maaliodottamankaan avulla saada tuotua arviointiin aukotonta totuutta.

Tällainen laukaisuperusteinen mallinnus ei kerro moniulotteisen lajin, kuten jalkapallon koko kuvaa. Maaliodottamamallit eivät esimerkiksi ota huomioon sinänsä laadukkaita maalintekopaikkoja, jotka eivät johda laukauksiin tai sitä, kuka pelaaja laukausta on parhaillaan ampumassa. Myöskin puolustavan joukkueen pelaajien sijaintia on tällä hetkellä vaikea mallintaa.

Maaliodotusarvojen on kuitenkin useissa tutkimuksissa eri analyytikkojen toimesta todettu ennustavan parhaiten joukkueiden tulevia peliesityksiä, joten paikkansa sillä on tämänhetkisessä jalkapalloanalytiikassa.

Veikkausliiga-joukkueilla on tällä kaudella ollut keskimäärin 11 maalintekoyritystä ottelua kohden. Eniten laukauksia on sarjakärki HJK:lla, toiseksi eniten SJK:lla ja kolmanneksi eniten KuPS:lla. Mainitaan vielä, että näissä luvuissa, kuten tässä koko jutussa, laukauksiin ei ole laskettu rangaistuspotkuja eikä omia maaleja.

Veikkausliiga laukaukset 2017

Vähiten maalintekoyrityksiä on VPS:lla, JJK:lla sekä PS Kemillä. VPS:n laukauksista kuitenkin peräti 75,5 % lähtee rangaistusalueen sisältä, osuus on sarjan ylivoimaisesti korkein. Seuraavaksi suhteessa eniten boksin sisältä lähteviä laukauksia on FC Interillä, 63,8 %. Eniten boksin ulkopuolelta lähteviä maalintekoyrityksiä on Ilveksellä, jonka laukauksista lähtee ainoana joukkueena yli puolet rangaistusalueen ulkopuolelta.

Maalipaikkojen luomiseen rangaistusalueen sisäpuolelle mahdollisimman lähelle maalia kannattaa panostaa, sillä kuten alla nähdään, suurin osa maaleista tehdään Veikkausliigassa, kuten muissakin sarjoissa, maalin edustalta.

Maalikartta

Mitä laadullisesti paremmasta maalintekopaikasta laukaus lähtee, sitä suurempi todennäköisyys laukauksella on mennä maaliin. Vähemmän yllättäen maalintekoyritykset, jotka lähtevät mahdollisimman läheltä maalia ja mahdollisimman keskeltä kenttää, menevät suurimmalla todennäköisyydellä maaliin.

Vastaavasti mitä kauemmaksi maalista mennään niin pituus- kuin leveyssuunnassa, sitä vähemmän näiltä alueilta syntyy maaleja. Rangaistusalueen ulkopuolelta lähtevät maalintekoyritykset johtavat vain harvoin maaliin.

VPS on tuonut Veikkausliiga-seuroista kaikkein vahvimmin tämän havainnon käytäntöön, mikä nähdään selvästi, kun katsoo liigajoukkueiden laukaisukarttoja. VPS pyrkii luomaan maalintekoyrityksensä systemaattisesti paikoille, joista sillä on mahdollisimman hyvät todennäköisyydet saada upotettua pallo maaliin. Vastaavasti VPS ei juuri lähde laukomaan kaukaa tai muuten sellaisista paikoista, joista pallonmenetys vastustajalle olisi joko ohilaukauksen tai blokatun laukauksen johdosta todennäköistä.

VPS laukaukset 2017

VPS:n maalintekoyritykset keskittyvät rangaistusalueen sisäpuolelle ja erityisesti maalin edustalle. Boksin ulkopuolelta se laukoo vain harvoin, mutta tällöinkin suhteellisen tehokkaasti, sillä VPS:n boksin ulkopuolelta lähtevät laukaukset ovat tällä kaudella konvertoituneet maaleiksi liigan neljänneksi parhaalla prosentilla, 4,0 %. Tarkimmin maaliin boksin ulkopuolelta osuu RoPS, jonka laukauksista 5,1 % on mennyt maaliin.

Otanta on tämän kauden osalta hyvin pieni, sillä VPS on laukonut rangaistusalueen ulkopuolelta vain 25 kertaa, joista se on tehnyt yhden maalin. Tosin jo viime kaudella VPS oli boksin ulkopuolelta ylivoimaisesti liigan vaarallisin joukkue, kun sen vedoista 8,6 % meni maaliin. Seuraavaksi tehokkain oli RoPS, 5,9 %.

VPS pyrkii laukomaan rangaistusalueen ulkopuolelta vain erikoistilanteista tai silloin, kun joukkue tunnistaa laadukkaan maalintekopaikan. Näitä paikkoja voi syntyä esimerkiksi, kun vastustajan maalivahti tai puolustus on heikosti sijoittunut.

VPS:n laukausten vaarallisuudesta kertoo se, että sen keskimääräinen maaliodotusarvo laukausta kohden on sarjan reilusti korkein, 0,15. Seuraavaksi vaarallisimmat laukaukset on KuPS:lla, jonka xG/laukaus on 0,12.

Heikoimmat maalipaikat luo tällä hetkellä sarjassa perää pitävä JJK ja Ilves, joiden xG/laukaus on 0,08.

Ilves laukaukset 2017

Ilveksen osalta nähdään hyvin mistä kiikastaa. Maalintekoyrityksiä on hieman keskimääräistä liigajoukkuetta enemmän (11,8 laukausta/ottelu), mutta suurin osa (50,8 %) laukauksista lähtee rangaistusalueen ulkopuolelta, läheltä maalia päästään yrittämään maalintekoa suhteessa vain harvoin.

Kuten Lari Vesanderin jutusta käy ilmi, käyttää VPS todennäköisyyksien pohjalta tehtyjä päätelmiä myös puolustuspelaamisessaan, kun se pyrkii pakottamaan vastustajat laukomaan mahdollisimman kaukaa. Vaasalaisia vastaan luoduista maalintekoyrityksistä 51 % lähtee rangaistusalueen ulkopuolelta, suhteessa eniten tämän kauden Veikkausliigassa. Ilves on tämän tilaston kakkonen, 49,7 %.

VPS laukaukset vastaan 2017

VPS:aa vastaan luotujen maalintekoyritysten keskimääräinen maaliodottama on 0,08 per laukaus, joka on sarjan matalin lukema. Korkein päästetty xG/laukaus on HIFK:lla, 0,12. Helsinkiläisiä vastaan siis on tällä kaudella saatu luotua keskimäärin vaarallisimmat maalintekopaikat. HIFK:ta vastaan päästäänkin ampumaan 62,5-prosenttisesti boksin sisältä.

Maaliodottamatarkastelu voidaan viedä myös pelaajakohtaiselle tasolle. Hyvänä esimerkkinä laukaussijaintien kehityksestä käy VPS:n Steven Morrissey. Kaudella 2016 Morrissey laukoi 59,3 % maalintekoyrityksistään rangaistusalueen sisältä laukauskohtaisen maaliodottaman ollessa 0,09. Kuluvalla kaudella Morrisseyn maalintekoyrityksistä peräti 77,4 % on lähtenyt boksin sisältä, ja xG/laukaus kohonnut lukemaan 0,13. Jamaikalaishyökkääjän maaliodottama pelattua 90 minuuttia kohden oli viime kaudella 0,13, kun tällä kaudella se on yli tuplaantunut lukemaan 0,31.

Morrissey laukaukset 2016-2017

Mahtavan hieno kehitys pelaajalta, joka ei ole enää ihan nuorimmasta päästä. Maaliodottamalukemien kohotessa ei liene yllätys, että myös tehot ovat nousseet. Tällä kaudella Morrissey on tehnyt 0,32 maalia pelattua 90 minuuttia kohden, kun viime kaudella lukema oli 0,28 maalia/90.

5 thoughts on “VPS – jokainen laukaus merkitsee

  1. Päivitysilmoitus: Veikkausliigan loppukauden suuntaviivat - Asialinja.com

  2. Päivitysilmoitus: Vedonlyöntiopas: maaliodottaman (xG) laskenta jalkapallossa - Asialinja.com

  3. Päivitysilmoitus: Veikkausliigan tilastot kausi 2017 - Asialinja.com

  4. Päivitysilmoitus: Veikkausliiga 2017, osa 1 – maalintekoyritykset | Kuntopuntari

  5. Päivitysilmoitus: Veikkausliiga 2018, osa 1 – maalit ja maalintekoyritykset | Kuntopuntari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s