Valenčič Klubiin – mitä tuli hankittua?

HJK teki jo jonkin aikaa uumoillun siirron ja hankki PS Kemissä ihastuttaneen Filip Valenčičin riveihinsä. Valenčičin tehot olivat tällä kaudella todella kovat eikä ihme, että ne saivat kiinnostuksen heräämään kemiläisryhmää suuremmissa seuroissa. Mitä löytyy Valenčičin teholukujen takaa, tässä katsaus siihen.

Filip Valenčič pelasi mainion alkukauden PS Kemissä. Maaleja syntyi kahdeksan ja maaliin johtaneita syöttöjäkin hän antoi neljä. Valenčič oli näin mukana 60 %:ssa Kemin 20:stä alkukauden maalista.

HJK:n menetettyä kirkkaimman tähtensä, Alfredo Morelosin Glasgow Rangersiin, halusi se paikata hyökkäyspeliinsä jäänyttä valtavana ammottavaa aukkoa. Sopivan paikkaajan Klubi löysi Kemistä, vaikka yksi yhteen -korvaaja Valenčič ei missään nimessä olekaan. Valenčičin voi sijoittaa moneen eri hyökkäyspään rooliin, niin keskelle kuin laidoillekin.

Valencicin laukaukset 2017

Valenčič on laukonut kauden aikana 44 kertaa, joista rangaistusalueen sisäpuolelta on lähtenyt 27 (61,4 %). Boksin sisältä Valenčič on tehnyt kahdeksasta maalistaan seitsemän, ja kerran hän on onnistunut boksin ulkopuolelta.

Kun katsotaan liigan viimeistelyprosentteja, kuuluu Valenčič sarjan eliittiin. Kaikkiaan 32 liigapelaajaa on laukonut tämän kauden aikana vähintään 20 kertaa, ja vain Aleksei Kangaskolkka on ollut Valenčičia tehokkaampi. FC Interin Timo Furuholm ja KuPS:n Gbolahan Salami ovat viimeistelleet yhtä hyvällä konversioprosentilla kuin slovenialainen.

konversio Veikkausliigassa 2017

Valenčičin ampumat 44 laukausta on neljänneksi eniten tämän kauden Veikkausliigassa, edellään Morelos, IFK Mariehamnin Robbin Sellin ja Ilveksen Ariel Ngueukam.

PS Kemin pelaajat ovat kaikkiaan laukoneet yhteensä 146 kertaa, Veikkausliigan neljänneksi vähiten, joten Valenčičin osuus joukkueen laukauksista on lähes kolmasosa.

Kun laukausmäärä suhteutetaan pelattua 90 minuuttia kohden, saadaan Valenčičin keskiarvoksi 2,68. Lukema ei ole enää aivan liigan huippulaukojien tasolla mutta silti kuitenkin 14:nneksi eniten, vähintään 500 minuuttia kauden aikana pelanneista. Morelosin laukomistiheys on täysin omassa luokassaan yli kuuden laukauksen keskiarvollaan.

maaliodottama/laukaus ja laukaukset per 90 minuuttia Veikkausliigassa 2017

Valenčičin maaliodotusarvo laukausta kohden ei sekään yllä ihan sarjan kärkeen, mikä kertoo siitä, ettei hänen laukaustensa keskimääräinen lähtösijainti ei ole ollut aivan paras mahdollinen. Valenčič on kuitenkin ampunut suhteellisen paljon rangaistusalueen ulkopuolelta (61,4 %), kun esimerkiksi tämän tilaston kärkinimen, KuPS:n Saku Savolaisen, laukaukset lähtevät 85-prosenttisesti boksin sisältä.

Valenčičin maaliodottama pelattua 90 minuuttia kohden on 0,25 ja syöttöodottama 0,16. Näin ollen yhteenlaskettu xG+xA on 0,41, eli odotusarvoisesti Valenčič on ollut joko laukomassa tai syöttämässä 0,41 maalia jokaista pelattua 90 minuuttia kohden. Sarjan ylivoimainen ykkönen on Morelos, jonka xG+xA on 1,02. Seuraavaksi eniten yhteenlaskettua maali- ja syöttöodottamaa pelattua 90 minuuttia kohden ovat tuottaneet HJK:n Akseli Pelvas (0,66) ja VPS:n Steven Morrissey (0,61).

maaliodottama/90 ja syöttöodottama/90 Veikkausliigassa 2017

Tässäkin on huomioitava konteksti, sillä suurin osa Valenčičia enemmän maali- ja syöttöodottamaa tuottavista pelaajista pelaa joukkueissa, jotka laukovat huomattavasti PS Kemiä enemmän. Valenčičin yhteenlaskettu maali- ja syöttöodottama on hulppeat 47,4 % PS Kemin kokonaismaaliodottamasta, tällä luvulla hän on liigan toiseksi eniten maaliodottamaa tuottava pelaaja suhteessa joukkueen kokonaismaaliodottamaan. Valenčičin edelle menee vain VPS:n Morrissey, jonka xG+xA on peräti 51,0 % VPS:n kokonaismaaliodottamasta.

Hyökkäyspään pelaajaksi Valenčič syöttää erinomaisella tarkkuudella pallon omilleen keskimääräisen syöttöprosentin ollen Veikkausliigan InStat-tilastojen mukaan lukemassa 85,8 %. Syöttötarkkuus on hyökkäyspään keskikaistan pelaajista (hyökkääjät ja hyökkäävät keskikenttäpelaajat) paras vähintään 500 minuuttia pelanneista liigapelaajista.

Valenčič pomppaa hyvien laukaisu- ja syöttötilastojen lisäksi esiin myös erinomaisena pallon kuljettajana (dribbles). Hän kuljettaa palloa keskimäärin 6,0 kertaa pelattua 90 minuuttia kohden. Onnistumisprosentti näillä kuljetuksilla on 71,1 %, joka on hyökkäyspään keskikaistan pelaajista toiseksi paras lukema HIFK:n Mikael Forssellin jälkeen. Forssellilla tosin näitä kuljetuksia on keskimäärin vain 1,4 per 90 minuuttia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s