Veikkausliiga 2018, osa 2 – syötöt ja pallonhallinta

Veikkausliiga-kauden 2018 yhteenvetojen toinen osa. Tällä kertaa katsotaan joukkueiden pallollisen pelin numeroihin.

Veikkausliigaan saatiin kaudeksi 2018 uusi vahvasti pallonhallintaan pelinsä perustava joukkue Ykkösestä nousseen FC Hongan muodossa. Honka oli sekä keskimääräisellä pallonhallintaprosentilla että syöttötarkkuudella mitattuna liigakakkonen. Eniten pallonhallintaa oli HJK:lla ja tarkimmat syötöt VPS:lla.

Syöttöprosentti ja pallonhallintaprosentti Veikkausliigassa 2018Veikkausliigan kuudesta kärkijoukkueesta viisi löytyy nelikentän oikeasta ylänurkasta, jossa sijaitsevat joukkueet syöttivät keskimääräistä tarkemmin ja hallitsivat myös keskimäärin vastustajiansa enemmän palloa. Ilves on kärkikuusikon ainoa joukkue, jonka pelaaminen ei ole perustunut pallonhallintaan tai tarkkoihin syöttöihin. Tämä ei ole mitään uutta, sillä Jarkko Wissin alaisuudessa Ilveksen pallonhallinta- ja syöttönumerot ovat olleet samansuuntaisia.

Ilveksen lisäksi PS Kemillä, IFK Mariehamnilla ja TPS:lla oli keskiarvoa vähemmän pallonhallintaa, ja lisäksi niiden syötöt menivät myös keskiarvoa epätarkemmin perille.

Eniten syöttöjä viljeli FC Honka, jonka pelaajat syöttivät keskimäärin 565 syöttöä per ottelu. Seuraavaksi eniten syöttivät HJK ja VPS. Vähiten syöttivät PS Kemi ja Ilves, jotka molemmat jäivät keskimäärin alle 400 syöttöön per ottelu.

Syötöt ottelua kohden Veikkausliigassa 2018Eniten syöttöjä yksittäisessä ottelussa oli RoPS:lla, joka syötti FC Interiä vastaan heinäkuun lopussa 819 syöttöä, joista omille meni 724 (88,4 %). Vähiten syöttöjä yksittäisessä ottelussa oli PS Kemillä HJK:ta vastaan elokuun puolessavälissä, jolloin kemiläispelaajat syöttivät vain 182 kertaa, niistäkin vain 121 omille (66,5 %).

FC Hongan Konsta Rasimus syötti kauden aikana kaikista Veikkausliiga-pelaajista eniten, yhteensä 2245 syöttöä (68 syöttöä pelattua 90 minuuttia kohden, syöttöprosentti 90,5 %). Eniten syöttöjä peliminuutteihin suhteutettuna syötti niin ikään toinen honkalainen, Robert Ivanov, joka syötti 71,2 syöttöä pelattua 90 minuuttia kohden (89,8 % omille).

Hongan pallonhallintajaksot olivat Veikkausliigan pisimpiä, keskimäärin 18,5 sekunnin pituisia. Lisäksi Hongan syöttöjen keskimääräiset pituudet olivat sarjan lyhimmät, 18,5 metriä. Lyhimmät pallonhallintajaksot olivat PS Kemillä, 12,1 sekuntia, ja kemiläisten syötöt olivat samalla Veikkausliigan keskimäärin pisimpiä, 21,9-metrisiä.

Pallonhallintajaksojen kesto ja syöttöjen pituus Veikkausliigassa 2018

VPS:n pallonhallintajaksojen pituudet olivat keskimäärin 18,0-sekuntisia, kun vielä kaudella 2017 ne olivat pituudeltaan keskimäärin 22,7 sekuntia. Myös syöttöjen pituudet ovat kasvaneet. Menneellä kaudella VPS syötti keskimäärin 19,1-metrisiä syöttöjä, edelliskaudella syöttöjen pituus oli vain 17,7 metriä.

SJK syötti palloa eniten omissa pallonhallintajaksoissaan, keskimäärin 18,0 syöttöä jokaista pallonhallintaminuuttia kohden. Seuraavaksi vauhdikkaimmin palloa pelaajalta toiselle pyrkivät liikuttamaan FC Inter (17,5 syöttöä/pallonhallintaminuutti) ja KuPS (17,2).

Syötöt per pallonhallintaminuutti Veikkausliigassa 2018

FC Lahti syötti palloa pallonhallintajaksoissaan vähiten, keskimäärin 15,9 syöttöä pallonhallintaminuuttia kohden, eli yli kaksi syöttöä vähemmän kuin SJK. Ilves ja PS Kemi syöttivät seuraavaksi hitaimmalla tahdilla, molemmat noin 16 syöttöä per pallonhallintaminuutti.

Vaikka HJK oli yksi hitaimmin palloa syöttämällä liikuttaneista joukkueista, pääsi se kuitenkin parhaiten hyödyntämään omat pallonhallintajaksonsa maalintekoyrityksiksi, sillä Klubi sai aikaiseksi keskimäärin 0,50 maalintekoyritystä jokaista pallonhallintaminuuttia kohden. Myös KuPS ja Ilves pääsivät yrittämään maalintekoa palloa hallitessaan lähes yhtä usein kuin HJK.

Laukaukset per pallonhallintaminuutti Veikkausliigassa 2018

VPS ja RoPS pääsivät laukomaan vähiten omissa pallonhallintajaksoissaan, VPS vain vähän yli puolet HJK:n lukemasta. VPS:han oli ylipäätään koko sarjassa vähiten laukonut joukkue 8,1 maalintekoyrityksellään ottelua kohden (ei rp), ja RoPS laukoi liigassa kolmanneksi vähiten (8,4 maalintekoyritystä/ottelu).

Ilveksen kokonaissyöttömäärät olivat sarjan toiseksi pienimmät, ja se hallitsi kolmanneksi vähiten palloa, mutta Ilves käytti pallonhallintajaksonsa kolmanneksi parhaiten hyödykseen laukaisumäärillä mitattuna. Kun katsotaan joukkueiden ohitusyrityksiä, nähdään, millä tavoin Ilves pyrki etenemään vastustajan maalia kohti syöttämisen sijaan.

Ilveksellä oli ohitusyrityksiä ottelua kohden eniten Veikkausliigassa, 31,3, ja niistä onnistui 53,8 prosenttia. Seuraavaksi eniten ohitusyrityksiä oli KuPS:lla ja IFK Mariehamnilla.

Ohitusyritykset Veikkausliigassa 2018VPS:n, FC Hongan ja HJK:n ohitusyritykset olivat puolestaan tehokkaimpia. VPS:n ohituksista onnistui 60,0 %, Hongan 59,2 % ja HJK:n 58,9 %.

Vähiten ohituksia oli TPS:lla, keskimäärin 22,0 ottelua kohden, ja turkulaisten ohitukset onnistuivat sarjan toiseksi heikoimmalla prosentilla (51,3 %). TPS:aa heikommalla suhteella ohitukset onnistuivat vain PS Kemiltä, jonka keskimäärin 24,4 ohitusta onnistuivat 51,2-prosenttisesti.

FC Lahden Santeri Hostikka oli pelaajista hanakoin ohittamaan vastustajia. Hostikka yritti ohituksia keskimäärin 9,0 kertaa pelattua 90 minuuttia kohden ja niistä onnistui 53,4 %. Hostikan jälkeen toiseksi eniten ohituksia oli VPS Ibrahima Gueyellä (8,6/ottelu, 44,3 %) ja FC Interin Albion Ademilla (8,1/ottelu, 57,1 %).

Pelaajien ohitusyritykset Veikkausliigassa 2018

Vähintään kolme ohitusta 90 pelattua minuuttia kohden yrittäneistä ja vähintään 500 minuuttia kauden aikana pelanneista liigapelaajista parhailla prosenteilla vastustajistaan ohi pääsivät VPS:n Jerry Voutilainen, jonka ohitusyrityksistä onnistui 73,8 % , FC Lahden Loorents Hertsi (72,1 %) ja FC Interin Ivan Sesar (71,8 %). Toki koko kolmikolla oli ohitusyrityksiä suhteellisen vähän.

HJK ja KuPS pitivät palloa omissa pallonhallintajaksoissaan suhteellisesti eniten vastustajan puoliskolla. Molempien pallonhallinnasta vain 32,7 % tapahtui niiden omalla kenttäpuoliskolla ja 67,3 % vastustajan puoliskolla.

Pallonhallinta kenttäpuoliskot Veikkausliigassa 2018

RoPS oli ainoa joukkue, joka palloa hallitessaan piti sitä enimmäkseen omalla kenttäpuoliskolla. RoPS:n pallonhallinnasta omalla puoliskolla oli 53,6 % ja vastustajan puoliskolla 46,4 %.

Omalle hyökkäysalueelleen nopeimmin pyrkivät etenemään PS Kemi, IFK Mariehamn sekä Ilves. Kolmikko oli Veikkausliiga-joukkueista ne, joiden syötöistä suhteessa eniten meni eteenpäin, Kemin 69,3 %, IFK Mariehamnin 69,2 % ja Ilveksen 68,5 %.

Näiden kolmen joukkueen hyökkäyksistä myös suhteessa eniten oli vastahyökkäyksiä. Ilveksen kaikista hyökkäyksistä 19,4 % oli vastahyökkäyksiä, IFK Mariehamnin 18,4 % ja PS Kemin 17,7 %.

Syötöistä eteenpäin, hyökkäyksistä vastahyökkäyksiä Veikkausliigassa 2018VPS eteni vähiten vastahyökkäysten turvin, sillä joukkueen hyökkäyksistä vain 12,5 % oli vastahyökkäyksiä. Lisäksi vaasalaisten syötöistä vain 61,1 % meni eteenpäin. Aiemmin kuvatuista syöttö- ja pallonhallintanelikentistä tutut joukkueet pitävät VPS:lle seuraa myös tämän nelikentän vasemman alakulman ruudussa, jossa on suhteessa vähemmän eteenpäin meneviä syöttöjä syöttäviä joukkueita ja joukkueita, joiden hyökkäyksistä harvemmat ovat vastahyökkäyksiä.

Vaikka näiden kuuden joukkueen syötöistä suhteessa muita pienempi osa meneekin eteenpäin, niin absoluuttiset eteenpäin menevien syöttöjen määrät ovat niillä kuitenkin enimmäkseen suurempia kuin ns. nopeammin etenevillä. FC Honka syötti keskimäärin 352 eteenpäin suuntautuvaa syöttöä ottelua kohden, HJK 332 ja KuPS 326, kun PS Kemillä eteenpäin meneviä syöttöjä oli ottelua kohden vain 254, vähiten Veikkausliigassa, Ilveksellä 271 ja IFK Mariehamnilla 280.

KuPS luotti maalipaikkojen luomisessa liigajoukkueista eniten keskityksiin, joita se syötti 16,1 ottelua kohden. KuPS:n Ilmari Niskanen antoi eniten keskityksiä kauden aikana, yhteensä 186 (5,8 keskitystä pelattua 90 minuuttia kohden), kun seuraavaksi eniten niitä tarjoili Santeri Hostikka, jonka jalasta lähti 104 keskitystä (4,6 per 90 minuuttia).

Keskitykset Veikkausliigassa 2018Vähiten keskitti RoPS, joka keskitti keskimäärin vain 8,5 kertaa ottelua kohden. Keskitystilastoista pistää ehkä vahvimmin silmään se, että vielä kaudella 2017 VPS:lla oli vain 7,1 keskitystä ottelua kohden, vähiten Veikkausliigassa, mutta kaudeksi 2018 VPS:n keskitysten määrä on noussut peräti 12,1 keskitykseen ottelua kohden.

SJK:n hyökkäykset kulkivat keskikaistaa pitkin liigajoukkueista suhteessa eniten, 28,4-prosenttisesti. Seuraavaksi eniten omissa hyökkäyksissään keskeltä etenivät FC Honka ja TPS.

Hyökkäysten kaistat Veikkausliigassa 2018

FC Inter puolestaan pyrki etenemään vahvimmin laitoja pitkin. Keskeltä joukkueen hyökkäyksistä eteni vain 22,0 %, kun molempia laitoja käytettiin tasaisesti 39,0-prosenttisesti.

Vasenta kaistaa käytti suhteessa eniten VPS, jonka hyökkäyksistä 39,4 % eteni vasemmalta. Oikealta suhteessa eniten eteni KuPS, jonka hyökkäykset kulkivat 40,2 % osuudella oikeaa laitaa pitkin.

Lähde: Veikkausliigan InStat-tilastot

Lue myös:
Veikkausliiga 2018, osa 1 – maalit ja maalintekoyritykset
Veikkausliiga 2018, osa 3 – puolustuspeli

2 thoughts on “Veikkausliiga 2018, osa 2 – syötöt ja pallonhallinta

  1. Päivitysilmoitus: Veikkausliiga 2018, osa 1 – maalit ja maalintekoyritykset | Kuntopuntari

  2. Päivitysilmoitus: Veikkausliiga 2018, osa 3 – puolustuspeli | Kuntopuntari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s