Veikkausliiga 2018, osa 3 – puolustuspeli

Veikkausliiga-kauden kausiyhteenvetojen kolmas ja viimeinen osa, jossa tutkitaan joukkueiden puolustuspelaamista.

Jos HJK laukoi Veikkausliiga-kaudella 2018 eniten ja teki myös eniten maaleja, oli se myös sarjan paras joukkue puolustussuuntaan. Vastustajat saivat HJK:ta vastaan aikaiseksi vähiten maalintekoyrityksiä (yhteensä 278 laukausta, 8,4/ottelu), ja HJK päästi myös vähiten maaleja (19, 0,58/ottelu).

RoPS ei ollut hyökkäyssuuntaan maalintekoyritysten ja maalien määrillä mitattuna liigan kovinta kärkeä, mutta puolustussuuntaan peli toimi, sillä RoPS päästi liigan toiseksi vähiten maaleja, yhteensä 25 (0,76/ottelu).

Päästetyt laukaukset ja maalit Veikkausliigassa 2018

Eniten maalintekoyrityksiä luotiin PS Kemiä, TPS:aa, VPS:aa sekä IFK Mariehamnia vastaan. Vähemmän yllättäen sarjan häntäpään joukkueita, PS Kemiä, IFK Mariehamnia ja TPS:aa vastaan tehtiin myös eniten maaleja.

Vaikka VPS:aa vastaan lauottiin liigan kolmanneksi eniten, sitä vastaan ammutut pallot menivät suhteellisen heikolla prosentilla verkkoon. Vain HJK:ta ja RoPS:aa vastaan luodut maalintekoyritykset menivät harvemmin maaliin.

Vastustajan laukaukset ja konversio Veikkausliigassa 2018Tässäkin sarjataulukon pohjakerroksen kolmikko, PS Kemi, TPS ja IFK Mariehamn, on suhteellisen yhtenäinen ja löytyy omasta nelikentän ruudustaan, jossa olevia joukkueita vastaan lauottiin paljon, minkä lisäksi laukaukset menivät keskiarvoa useammin myös maaliin.

Vähiten maaleja päästäneet HJK ja RoPS olivat tilastokärkeä myös omaa maalia kohti menneissä maalintekoyrityksissä. HJK:ta vastaan lauotut maalintekoyritykset menivät hieman alle 30-prosenttisesti maalia kohti ja RoPS:aa vastaan 30,8-prosenttisesti.

Vastustajan laukauksista maalia kohti Veikkausliigassa 2018KuPS:aa vastaan lauottiin HJK:n jälkeen toiseksi vähiten, mutta laukaukset tulivat liigajoukkueista tarkimmin omaa maalia kohti, kun 39,2 % KuPS:aa vastaan ammutuista laukauksista suuntautui kuopiolaismaalia kohti.

Yksi syy siihen, miksi laukaukset tulivat niin tarkasti maalia kohti oli, että KuPS päästi pelitilanteista vastustajansa keskimäärin kolmanneksi vaarallisimmille maalipaikoille, vain PS Kemiä ja TPS:aa vastaan päästiin yrittämään maalintekoa paremmista paikoista. KuPS:aa vastaan keskimääräinen maaliodottama pelitilannelaukausta kohden oli 0,128, eli jokaisella maalintekoyrityksellä oli keskimäärin 12,8 % todennäköisyys mennä maaliin, kun Veikkausliigan keskiarvo kaudella 2018 oli 0,115.

Vastustajan pelitilannelaukaukset ja xG/laukaus Veikkausliigassa 2018

HJK ja RoPS pitävät kärkipaikkoja tässäkin tilastossa. HJK:ta vastaan ammuttujen pelitilannelaukausten keskimääräinen xG oli 0,090 ja RoPS:aa vastaan 0,096. Myös VPS:aa ja Ilvestä vastaan luodut maalintekoyritykset lähtivät reilusti liigan keskiarvoa heikoimmilta paikoilta.

HJK:n ja RoPS:n lisäksi vain FC Honkaa vastaan luoduista maalintekoyrityksistä yli puolet lähti rangaistusalueen ulkopuolelta. Tämäkin kertoo siitä, kuinka hyvin Klubi ja RoPS pitivät vastustajansa poissa vaarallisimmilta maalintekopaikoilta.

Vastustajan laukauksista boksin sisältä Veikkausliigassa 2018Sarjataulukon kolme viimeistä joukkuetta, IFK Mariehamn, PS Kemi ja TPS, ovat tässäkin tilastossa heikoimpien joukossa, eli niiden joukkueiden, jotka päästivät vastustajansa laukomaan suhteessa eniten boksin sisäpuolelta. Myös KuPS:n vastustajat pääsivät yrittämään maalintekoa suhteellisen usein kuudentoista sisäpuolelta.

KuPS oli myös yksi heikoimmista joukkueista blokkaamaan vastustajien maalintekoyrityksiä, vain FC Lahti ja FC Inter blokkasivat vastustajiensa laukauksista suhteessa vähemmän. KuPS:lla blokkeja oli koko kauden aikana lukumäärällisesti sarjan vähiten, 72 (2,2/ottelu), toisaalta KuPS:aa vastaan maalintekoakin yritettiin toiseksi vähiten.

Lukumäärällisesti eniten blokkeja oli PS Kemillä, joka esti kauden aikana 134 maalintekoyritystä (4,06/ottelu). Tosin Kemiä vastaan lauottiin niin paljon, että suhteessa kaikkiin maalintekoyrityksiin kemiläisten blokkaustahti jäi liigan keskiarvoa vaisummaksi.

Blokit Veikkausliigassa 2018Suhteessa useimmin vastustajiensa laukauksia blokkasivat FC Honka, RoPS ja SJK. Honkaa vastaan luoduista maalintekoyrityksistä lähes kolmannes jäi Honka-puolustuksen blokkiin.

VPS piti itse palloa keskimäärin enemmän kuin vastustajansa (53 %), mutta puolustaessaan itse vaasalaisten vastustajat pitivät omissa pallonhallintajaksoissaan palloa 45,5-prosenttisesti VPS:n puolustuskolmanneksella, mikä oli eniten Veikkausliigassa.

Vastustajan pallonhallinnasta puolustuskolmanneksella Veikkausliigassa 2018Myös pohjoisen joukkueet PS Kemi ja RoPS päästivät vastustajansa pitämään palloa suhteellisen paljon omalla puolustuskolmanneksellaan. Puolustuspelaamisen laadulla on kuitenkin valtava merkitys, sillä RoPS päästi kauden aikana maaleja 25, toiseksi vähiten, ja PS Kemi jaetusti eniten, 59.

Suhteessa vähiten vastustajansa omalle puolustuskolmannekselleen päästivät HJK ja FC Inter, joiden vastustajat pitivät palloa niiden puolustuskolmanneksella vain alle kolmanneksen omista pallonhallintajaksoistaan.

Puolustamisen tiettyä ”aktiivisuutta” voidaan mitata sillä, kuinka monta syöttöä joukkueen vastustajat keskimäärin onnistuvat syöttämään jokaista taklausta tai syötönkatkoa kohden ja sillä, kuinka suuren osan vastustajiensa syötöistä joukkueet onnistuvat estämään.

Puolustamisen aktiivisuus Veikkausliigassa 2018Ilves ja HJK ovat näin mittaroituna aktiivisimmin puolustavat joukkueet. HJK oli tosin kaudella 2017 vieläkin aktiivisempi, joukkue esti 23,5 % vastustajiensa syötöistä (21,1 % kaudella 2018), ja Klubin vastustajat syöttivät edelliskaudella vain 4,6 syöttöä jokaista taklausta tai syötönkatkoa kohden, kaudella 2018 sama luku oli 5,3.

Ilves puolestaan on aktivoitunut, sen syöttöjen estoprosentti nousi 18,5 % -> 19,7 % ja sen vastustajien keskimääräinen syöttömäärä taklausta tai syötönkatkoa laski 5,5 -> 4,9.

RoPS:n puolustuspelaaminen on muuttunut Juha Malisen vaihduttua Toni Koskelaan. Malisen aikana RoPS kuului Veikkausliigan aktiivisimmin puolustavien joukkueiden joukkoon, Koskelan saavuttua Rovaniemelle Palloseura muuttui yhdeksi ”passiivisimmin” puolustavista joukkueista. Kaudella 2017 RoPS esti vastustajiensa syötöt 19,4-prosenttisesti, menneellä kaudella 16,7 %. Vastustajat saivat edelliskaudella syötettyä 4,9 syöttöä jokaista taklausta tai syötönkatkoa kohden, vastaava luku kaudella 2018 oli 6,1.

Ihan näin mustavalkoista puolustamisen aktiivisuuden määrittely ei kuitenkaan ole. Tilastoyhtiö InStat muun muassa tilastoi mittarin vastustajan kenttäpuoliskolle kohdistuvasta prässistä (pressing on opponent half, tarkkaa tietoa mittarin sisällöstä ei ole), ja tässä tilastossa RoPS yritti kolmanneksi aktiivisimmin prässätä vastustajaansa hyökkäyspuoliskollaan KuPS:n ja HJK:n jälkeen. Yllä olevan nelikentän mukaan passiivisimmin Veikkausliigassa puolustanut VPS sijoittuu tässä prässitilastossa hieman liigan keskiarvon alapuolelle.

Lähde: Veikkausliigan InStat-tilastot

Lue myös:
Veikkausliiga 2018, osa 1 – maalit ja maalintekoyritykset
Veikkausliiga 2018, osa 2 – syötöt ja pallonhallinta

2 thoughts on “Veikkausliiga 2018, osa 3 – puolustuspeli

  1. Päivitysilmoitus: Veikkausliiga 2018, osa 1 – maalit ja maalintekoyritykset | Kuntopuntari

  2. Päivitysilmoitus: Veikkausliiga 2018, osa 2 – syötöt ja pallonhallinta | Kuntopuntari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s