Veikkausliiga 2019, osa 2 – syötöt ja pallonhallinta

Veikkausliiga-kauden 2019 yhteenvetojen toisessa osassa tutkitaan numeroita syöttöpelin ja pallonhallinnan osalta.

Kauden 2019 pallonhallintatilastoja hallitsivat edelliskauden tapaan HJK ja Honka. Kaudella 2018 kolmanneksi eniten palloa keskimäärin hallinnut ja syötöt kaikista tarkimmin antanut VPS putosi näissä tilastoissa reippaasti, sarjan keskiarvojen tuntumaan.

Tilastot tässä analyysissä pitävät sisällään vain runkosarjan sekä mestaruus- ja haastajasarjan ottelut.

syöttöprosentti ja pallonhallintaprosentti Veikkausliigassa 2019

HIFK oli keskimäärin palloa vähiten hallinnut joukkue, lisäksi punapaidat myös syöttivät omat syöttönsä sarjan heikoimmalla prosentilla perille.

Mestaruuden voittanut KuPS ei näissä tilastoissa erityisesti erottunut pallonhallinnallaan, vaan pikemminkin päinvastoin, se hallitsi otteluissaan keskimäärin vähemmän palloa kuin vastustajansa sekä syötti syöttönsä keskimääräistä heikommin omille.

Hongan ja HJK:n pallonhallintajaksot olivat Veikkausliiga-joukkueista kestoltaan pisimmät, molemmilla yli 18 sekuntia.

pallonhallintajaksojen kesto Veikkausliigassa 2019

HIFK:n pallonhallintajaksot olivat kaikista joukkueista lyhyimmät, keskimäärin vain 11,9 sekunnin mittaisia.

Pallonhallinta ylipäätään vaihtui IFK Mariehamnin ja HIFK:n otteluissa useimmin joukkueelta toiselle. IFK Mariehamnin otteluissa sillä ja vastustajilla oli pallonhallintajaksoja yhteensä keskimäärin 231,6 ja HIFK:lla 229,6.

pallonhallintajaksot Veikkausliigassa 2019

FC Lahden otteluissa pallonhallintajaksoja oli kaikista joukkueista vähiten, keskimäärin 207,3 ottelua kohden.

Pallo oli pelissä ajallisesti eniten Hongan otteluissa, keskimäärin 59,5 minuuttia ottelua kohden. Toiseksi eniten palloa pelattiin RoPS:n otteluissa, 57,8 minuuttia ja kolmanneksi eniten HJK:n otteluissa, 56,8 minuuttia.

Vähiten palloa pelattiin HIFK:n (keskimäärin 50,4 minuuttia), SJK:n (53,1 minuuttia), KuPS:n (53,7 minuuttia) ja VPS:n (53,7 minuuttia) otteluissa.

Omissa pallonhallintajaksoissaan eniten syöttöjä antoi Honka, joka syötti keskimäärin 18,4 syöttöä jokaista pallonhallintaminuuttia kohden.

syötöt per pallonhallintaminuutti Veikkausliigassa 2019

HIFK:lla syöttöjä oli pallonhallintaminuuttia kohden vähiten, 16,5. Alle 17 syötön tahtia syöttönsä jakeli myös Ilves, joka syötti 16,8 kertaa per pallonhallintaminuutti.

Pelaajista eniten syöttöjä oli Hongan Robert Ivanovilla, joka syötti koko kauden aikana yhteensä 2051 syöttöä. Ivanov antoi 74,1 syöttöä pelattua 90 minuuttia kohden. Toiseksi kovimmalla tahdilla vähintään 900 minuuttia kauden aikana pelanneista pelaajista syöttöjä antoi HJK:n Henri Toivomäki, joka syötti 67,9 kertaa per 90 pelattua minuuttia.

pelaajien syötöt Veikkausliigassa 2019

Tarkimmat syötöt antoi RoPS:n Mohamadou Sissoko, jonka syöttöprosentti koko kauden osalta oli 92,5 %. Yli 90 prosentin tarkkuudella syöttönsä jakelivat myös Toivomäki (92,2 %), HJK:n Rafinha (90,9 %) sekä SJK:n Nadson (90,5 %).

Omalle hyökkäyskolmannekselleen useimmin otteluissaan eteni HJK, joka pääsi viimeiselle kolmannekselle keskimäärin 45,7 kertaa ottelua kohden. Harvimmin hyökkäyskolmannekselle etenivät RoPS ja FC Lahti, molemmat keskimäärin vain noin 33 kertaa.

etenemiset Veikkausliigassa 2019

Klubi pääsi myös useimmin etenemään vastustajiensa boksiin, keskimäärin 17,9 kertaa ottelua kohden. Toiseksi eniten rangaistusalueelle etenemisiä oli IFK Mariehamnilla (17,1) ja kolmanneksi eniten Ilveksellä (16,3).

Laitakaistoja pitkin hyökkäsi eniten KPV, jonka hyökkäyksistä meni keskustan kautta vain 22,1 prosenttia. KPV luotti enimmäkseen oikeaan laitaansa, jota pitkin kokkolalaiset etenivät 42,0-prosenttisesti, eniten Veikkausliigassa.

Keskustasta suhteessa eniten etenemisiä oli Ilveksellä, jonka hyökkäyksistä 28,7 % kulki keskeltä.

hyökkäysten kaistat Veikkausliigassa 2019

Vasemmalta laidalta suhteessa eniten eteni Inter, jonka hyökkäyksistä 42,0 % kulki vasemmalta.

Inter myös jakeli eniten keskityksiä kaikista Veikkausliiga-joukkueista, keskimäärin 13,6 kertaa ottelua kohden. Myös Ilveksellä keskityksiä oli lähes yhtä monta, silläkin keskimäärin 13,6 per ottelu. KuPS keskitti sekin yli 13 kertaa ottelua kohden, kuopiolaisilla keskityksiä oli keskimäärin 13,4/ottelu.

keskitykset Veikkausliigassa 2019

Vähiten keskittivät HIFK (8,8 keskitystä/ottelu), VPS (9,6) ja RoPS (9,9,). Keskimäärin Veikkausliiga-joukkueet keskittivät 11,4 kertaa ottelua kohden.

Eniten keskityksiä kauden aikana antoi KuPS:n Ilmari Niskanen, jonka jalasta lähti 111 keskitystä. Sadan keskityksen rajan puhkoi myös Interin Niko Markkula, joka keskitti tasan sata kertaa.

Peliminuutteihin suhteutettuna kovin keskitystahti oli Markkulalla, joka keskitti 4,6 kertaa pelattua 90 minuuttia kohden. Niskasen tahti oli hieman hitaampi, 4,2 keskitystä per 90 pelattua minuuttia. Kolmanneksi kovin tahti vähintään 900 minuuttia kauden aikana kentällä olleista pelaajista oli HJK:n Nikolai Alholla, joka keskitti 3,8 keskitystä per 90 minuuttia.

Paras onnistumisprosentti vähintään 30 kertaa kauden aikana keskittäneistä pelaajista oli Alholla, jonka keskitykset menivät 40,7-prosenttisesti perille. Toiseksi tarkimmat keskitykset oli SJK:n Dani Hatakalla (38,1 %) ja kolmanneksi tarkimmat Ilveksen David Addylla (36,5 %).

Eniten kauden aikana keskittäneen Niskasen keskitysten onnistumisprosentti oli 29,7 % ja toiseksi eniten keskityksiä jaelleen Markkulan 23,0 %.

Vastahyökkäyksiä nähtiin eniten IFK Mariehamnin otteluissa. Maarianhaminalaisilla itsellään vastahyökkäyksiä oli keskimäärin 15,1 ottelua kohden ja he ottivat vastaan keskimäärin 14,4 vastahyökkäystä per ottelu.

Ilveksellä oli omia vastahyökkäyksiä toiseksi eniten, keskimäärin 15,0 ottelua kohden. Seuraavaksi eniten vastahyökkäyksiä oli KuPS:lla, keskimäärin 13,2 per ottelu.

vastahyökkäykset Veikkausliigassa 2019

Vähiten vastahyökkäyksiä oli FC Lahdella, keskimäärin 10,4 per ottelu. Seuraavaksi vähiten vastaan hyökkäsivät HJK (10,6) sekä Inter ja RoPS (molemmat 10,8).

Yhteensä vastahyökkäyksiä nähtiin vähiten RoPS:n otteluissa, joissa se ja sen vastustajat kontrasivat keskimäärin 20,7 kertaa ottelua kohden.

Kuljettamalla vastustajiaan yrittivät eniten ohittaa IFK Mariehamnin pelaajat, joilla ohitusyrityksiä oli keskimäärin 31,6 ottelua kohden. Ilveksellä ohitusyrityksiä oli toiseksi eniten, keskimäärin 30,9.

ohitukset Veikkausliigassa 2019

Vähiten ohitusyrityksiä oli Hongalla, jolla niitä oli keskimäärin 21,7 ottelua kohden. Hongan pelaajat yrittivät ohituksia valikoiden, mutta toisaalta he onnistuivat niissä sarjan jaetusti parhaalla prosentilla. Sekä Hongan että Interin ohitusyritykset onnistuivat 60,0-prosenttisesti.

Kolmanneksi parhaiten ohituksissaan onnistui Lahti, jonka ohitusyritykset onnistuivat 58,7-prosenttisesti. Myös Lahdella niitä oli Hongan ja Interin tavoin suhteellisen vähän, keskimäärin 22,3 ottelua kohden.

Eniten ohitusyrityksiä kauden aikana oli SJK:n Denis Oliinykillä, yhteensä 188 (7,4 per 90 minuuttia), ja hän onnistui niissä 64,9-prosenttisesti. Peliminuutteihin suhteutettuna eniten vähintään 900 minuuttia kauden aikana pelanneista ja vähintään 30 kertaa ohitusta yrittäneistä oli HIFK:n Jakob Dunsbyllä, 9,5 ohitusyritystä pelattua 90 minuuttia kohden.

Toiseksi eniten ohitusyrityksiä suhteessa peliaikaan oli IFK Mariehamnin Simon Silverholtilla (8,4) ja kolmanneksi eniten Lahden Jasin Assehnounilla (7,8).

pelaaja ohitukset Veikkausliigassa 2019

Parhaalla prosentilla omissa ohitusyrityksissään onnistui Hongan Robert Ivanov, jonka 33:sta ohitusyrityksestä onnistui 84,8 %. Vähintään 80-prosenttisesti ohituksissaan onnistuivat myös Rafinha (36 ohitusta, 80,6 %) sekä VPS:n Jonas Häkkinen (35 ohitusta, 80,0 %).

Lähde: InStat

Lue lisää:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s