Veikkausliiga 2019, osa 3 – puolustuspeli

Veikkausliiga-kauden 2019 tilastoyhteenvetojen kolmas ja viimeinen osa. Tällä kertaa katsotaan puolustuspelaamisen metriikoihin.

Veikkausliiga-mestaruuden voittanut KuPS päästi sarjassa myös vähiten maaleja, 24 (21 + 3 rp). Vielä runkosarjan päättyessä 22 pelatun kierroksen jälkeen KuPS:n omissa oli soinut viisi maalia enemmän (yhteensä 23) kuin tuossa vaiheessa vähiten maaleja päästäneen Ilveksen (18), mutta mestaruussarjan viiden ottelun aikana KuPS päästi vain yhden maalin (Ilves päästi seitsemän) ja juhli näin sarjan päätteeksi ansaittua mestaruutta.

Jos Veikkausliigassa halua menestyä, kannattaa panostaa oman pään tiiviyteen. Tällä vuosikymmenellä mestarijoukkueet ovat joka ikisellä kaudella päästäneet vähiten maaleja (kaudella 2012 jaetusti). Edellisen kerran mestarijoukkue ei ole päästänyt sarjassa vähiten maaleja kaudella 2009, kun HJK voitti mestaruuden päästettyään 26 ottelussa 21 maalia. Tuolla kaudella vähiten maaleja päästi TPS, 20.

Eniten maalintekoa päästiin yrittämään VPS:aa vastaan, yhteensä 373 kertaa (13,8/ottelu) kauden aikana. Toiseksi eniten laukauksia vastaanotti Lahti, yhteensä 360 (13,3/ottelu). Tilastot sisältävät runkosarjan sekä mestaruus- ja haastajasarjan 27 ottelua, mukaan ei laskettu rangaistuspotkuja eikä omia maaleja.

Vähiten maalintekoyrityksiä saatiin aikaiseksi KuPS:aa (220 laukausta, 8,1/ottelu) ja Ilvestä (231 laukausta, 8,6/ottelu) vastaan.

vastustajan laukaukset ja konversio Veikkausliigassa 2019

Kovimmalla prosentilla maaleja tehtiin KPV:tä vastaan. Sen vastustajien maalintekoyrityksistä 13,0 % meni maaliin.

Parhailla prosenteilla suhteessa maalintekoyritysten määrään maalinsa saivat pidettyä puhtaana SJK (8,4 %), Honka (8,4 %) ja Lahti (8,6 %). KuPS:aa vastaan saatiin aikaiseksi vähiten laukauksia, mutta ne myös menivät keskiarvoa heikommalla prosentilla maaliin.

Vastustajat saivat maalintekoyrityksensä parhaalla prosentilla kohti maalia RoPS:aa vastaan, keskimäärin 39,7-prosenttisesti.

vastustajan laukauksista maalia kohti Veikkausliigassa 2019

KuPS:aa vastaan ammutut laukaukset suuntautuivat heikoimmalla tarkkuudella maalia kohti, 29,1-prosenttisesti.

Rangaistusalueen sisäpuolelta vastustajat pääsivät laukomaan suhteessa eniten VPS:aa vastaan, kun 64,3 % joukkuetta vastaan lähteneistä maalintekoyrityksistä lähti boksin sisältä.

Myös Ilvestä vastaan päästiin laukomaan yli 60-prosenttisesti rangaistusalueen sisältä (61,5 %).

vastustajan laukauksista boksin sisältä Veikkausliigassa 2019

Parhaiten vastustajansa maalintekoyritykset rangaistusalueen ulkopuolelle sai rajattua Honka, jota vastaan laukaukset lähtivät vain 50,3-prosenttisesti boksin sisältä.

VPS:aa vastaan lauottiin eniten ja sen lisäksi vaasalaisia vastaan päästiin yrittämään maalintekoa kaikista Veikkausliiga-joukkueista toiseksi vaarallisimmilta paikoilta, kun maalintekoyritysten laatua mitataan maaliodottaman (xG) avulla.

Vain Ilvestä vastaan luodut maalipaikat lähtivät VPS:aa paremmilta paikoilta. Ilvestä vastaan tosin laukausvolyymit jäivät suhteellisen pieniksi, joukkuetta vastaan lauottiin toiseksi vähiten koko sarjassa. Ilves siis päästi vastustajansa laukomaan vain harvoin, mutta silloin kun maalipaikoille päästiin, olivat tilanteet vaarallisia. VPS:aa vastaan lauottiin paljon ja vaarallisilta paikoilta.

vastustajan laukaukset ja xG per laukaus Veikkausliigassa 2019

KuPS:aa vastaan lauottiin vähän ja hieman keskiarvoa heikompilaatuisilta maalipaikoilta. Honka sai joukkueista parhaiten pidettyä vastustajansa pois kaikkein vaarallisimmilta paikoilta (0,090 xG/laukaus). Toiseksi parhaiten tätä teki Inter (0,093 xG/laukaus) ja kolmanneksi parhaiten RoPS (0,098 xG/laukaus). Keskimääräinen maaliodottama maalintekoyritystä kohden Veikkausliigassa oli 0,104.

Yksi syy sille, että KuPS:n vastustajat saivat maalintekoyrityksensä sarjan heikoimmalla prosentilla maalia kohti, on se, että KuPS-puolustus blokkasi vastustajansa laukauksia suhteellisesti eniten, 30,9 % maalintekoyrityksistä.

Myös Ilveksen pelaajat blokkasivat vastustajiensa laukaukset yli 30-prosenttisesti (30,3 %).

blokit Veikkausliigassa 2019

Vähiten innokkaimmin liigajoukkueista laukausten eteen menivät SJK:n pelaajat, jotka blokkasivat vastustajiensa maalintekoyritykset 21,8-prosenttisesti.

Yksi tapa mitata puolustuspelaamisen aktiivisuutta on laskea vastustajien syöttömäärät jokaista taklausyritystä tai syötönkatkoa kohden. Mitä vähemmän syöttöjä vastustaja ehtii syöttää, sitä hanakammin pelaajat ovat olleet yrittämässä riistää palloa.

Kun nelikenttään sijoitetaan vielä toiselle akselille vastustajien syöttöjen estoprosentti, saadaan suhteellisen hyvä kuva joukkueiden puolustuspelaamisen aktiivisuudesta. Tässä ei ole otettu huomioon, missä kohtaa kenttää syötöt, taklaukset tai syötönkatkot ovat tapahtuneet, vaan mukana on kaikki tapahtumat koko kentältä.

puolustamisen aktiivisuus Veikkausliigassa 2019

HIFK sekä esti vastustajiensa syötöt liigan parhaalla prosentilla että taklasi tai katkoi useimmin suhteessa vastustajien syöttöjen määrään. Ilves esti syötöt toiseksi parhaalla prosentilla ja antoi vastustajiensa syöttää kolmanneksi vähiten suhteessa taklauksiin ja syötönkatkoihin. Ilves oli saman kuvaajan viimevuotisessa versiossa samassa nelikentän ääripäässä, tuolloin yhdessä HJK:n kanssa.

RoPS oli nelikentän toisessa päässä, kauden 2018 tapaan. Edelliskaudella RoPS:aa ”passiivisemmin” puolusti vain VPS, jonka tilastot kaudeksi 2019 siirtyivät lähemmäksi sarjan keskiarvoja.

HJK sai pidettyä vastustajansa parhaiten pois omalta puolustuskolmannekseltaan, Klubia vastaan pallo saatiin pelattua alueelle keskimäärin 33,6 kertaa ottelua kohden. Toiseksi vähiten vastustajien etenemisiä puolustuskolmannekselle oli KuPS:lla (34,8/ottelu) ja Ilveksellä (34,9/ottelu).

Eniten vastustajat pääsivät VPS:n puolustuskolmannekselle, keskimäärin 44,9 kertaa ottelua kohden, toiseksi eniten Lahden, 43,0 kertaa.

vastustajan etenemiset Veikkausliigassa 2019

Omalle rangaistusalueelle vastustajansa päästi harvimmin KuPS, keskimäärin vain 11,0 kertaa per ottelu. Ilves päästi vastustajat boksiinsa toiseksi vähiten, 11,6 kertaa ottelua kohden ja kolmanneksi vähiten SJK, 12,0 kertaa ottelua kohden.

Eniten rangaistusaluevierailuja oli jälleen VPS:n vastustajilla, keskimäärin 17,8 ottelua kohden. Lahti oli tässäkin tilastossa toiseksi heikoin, sen rangaistusalueelle päästiin keskimäärin 16,9 kertaa per ottelu.

Lähde: InStat

Lue lisää:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s