Kamppailu säilymisestä

Ennen Veikkausliiga-kauden 2020 alkua RoPS:aa veikattiin ehkä vahvimmin todennäköisimmäksi putoajaksi. Yhtä suuri konsensus taisi olla siitä, että TPS tulee pelaamaan liigapaikastaan Veikkausliiga-karsinnoissa. RoPS onkin juuttunut liigan hännille ja TPS viruu tällä hetkellä karsijan paikalla, mutta kamppailu säilymisestä ja karsintapaikan välttämisestä on kuitenkin vielä edessä. Kuka säilyy? Kuka karsii? Mitä numerot ovat asiasta mieltä?

Maalintekoyritysten laadun perusteella laskettujen maaliodotusarvojen mukaan RoPS on ollut selvästi kauden heikoin joukkue. RoPS on luonut ylivoimaisesti vähiten maalinteon uhkaa ja samalla sen päästämä maaliodotusarvo on Veikkausliigan suurin.

RoPS:n yläpuolella sarjataulukossa majailevat TPS, Haka, IFK Mariehamn ja FC Lahti ovat myös yllä olevan nelikentän siinä ruudussa, jonka joukkueet ovat luoneet Veikkausliigan keskiarvoa vähemmän maalinteon uhkaa ja vastaavasti päästäneet sitä keskimääräistä enemmän.

RoPS:n kausi on ollut murheellinen. 18 pelaamastaan ottelusta joukkue on ottanut vain viisi pistettä. On vielä tässä vaiheessa kautta vaarallista vaiheessa julistaa, että kaudesta 2013 lähtien Veikkausliigassa pelanneet rovaniemeläiset putoaisivat varmuudella, mutta aika hankalalta säilyminen heidän kannaltaan näyttää.

Tässä jutussa keskitytään tarkemmin joukkueisiin, jotka taistelevat keskenään suorasta säilymisestä ja liigakarsintaan joutumisesta. TPS ja Haka ovat tässä ryhmässä olleet jo pidempään, mutta IFK Mariehamnin kannalta karsintaan joutuminen on alkanut näyttää entistä uhkaavammalta viime ottelujen tulosten myötä.

TPS

Tepsin kausi alkoi synkästi viidellä peräkkäisellä häviöllä. Neljässä ensimmäisessä ottelussa TPS:n päävalmentajana toimi viime kaudella seuran Veikkausliigaan nostanut Tommi Pikkarainen, joka sai kokea päävalmentajavastuun tuoman nurjan puolen ja lähteä turkulaisten puikoista, kun pisteitä ei tullut tilille yhden ainutta.

Maaliodottaman avulla lasketun pisteodottaman perusteella TPS olisi hieman paremmalla onnella voinut ottaa pisteitä Pikkaraisen aikana, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut ja Pikkarainen sai lähteä.

Uuden päävalmentajan Jonatan Johanssonin johdolla TPS sai napattua kauden ensimmäiset kolme pistettänsä kauden kuudennessa ja Johanssonin ensimmäisessä ottelussa vieraskentällä RoPS:aa vastaan.

Pikkaraisen aikana TPS:n pisteodottamakeskiarvo oli 0,96. Johanssonin alaisuudessa lukema ei ole parantunut, vaan se on suunnilleen tasoissa (0,93). Koko kauden osalta TPS:n pisteodottamakeskiarvo on 0,96. Toteutunut pistekeskiarvo puolestaan on noussut Pikkaraisen ajan nollasta tasan yhteen, mikä on Tepsin säilymishaaveiden kannalta oleellisen tärkeää. Tahtia pitäisi vain vieläkin pystyä parantamaan, sillä ensimmäinen suora säilyjä on Veikkausliigassa ottanut keskimäärin 1,05 pistettä ottelua kohden, TPS:n koko kauden pistekeskiarvo on 0,71.

Alkukauden aikana TPS:n xG-ero oli sen maalieroa parempi, mikä tarkoittaa, että TPS:n maalieron olisi ”pitänyt” olla parempi kuin mitä se todellisuudessa oli maalipaikkojen laatu huomioiden. Sittemmin suunta on kääntynyt ja maaliero kääntynyt paremmaksi suhteessa maaliodottamaeroon (luvut eivät pidä sisällään rangaistuspotkuja eikä omia maaleja). Viime ottelujen myötä sekä maaliero että odotusarvojen mukainen xG-ero ovat olleet laskusuunnassa, mikä ei tietysti hyvä merkki ole.

TPS on laukonut sarjan kolmanneksi vähiten, 9,1 kertaa ottelua kohden (keskiarvo 11,3), ja maalintekoyritykset ovat olleet laadultaan hieman keskiarvon alapuolella. Maalintekopyrkimyksissä ei varsinaisesti auta se, että TPS:n maalintekoyritykset ovat menneet sarjan heikoimmalla osumatarkkuudella kohti vastustajan maalia.

Haka

Hakan kausi on sujunut hieman TPS:aa tasaisemmin. Joukkue on onnistunut ottamaan pisteitä pitkin kautta, toki kauden ensimmäinen voitto tuli vasta Hakan 11:nnessä ottelussa HIFK:ta vastaan.

Myös Hakan pistetoteuma on jäänyt muutamalla pisteellä siitä, mitä sen maalipaikkojen laadun perusteella pitäisi olla. Hakan pisteodottamakeskiarvo on 1,04 ja pistekeskiarvo 0,83, joka jää sijalle 10 sijoittuneen joukkueen ja ensimmäisen suoran säilyjän historiallisesta keskiarvosta (1,05).

Alkukaudesta Hakan maaliero oli alisuoritteinen suhteessa odotusarvoihin. Kauden edetessä ne ovat kuitenkin lähestyneet toisiaan.

Hakan xG laukausta kohden on Veikkausliigan paras, noin 0,13, eli sen luomat maalipaikat ovat olleet laadultaan keskimäärin sarjan parhaita. Hakan kannalta valitettavaa on se, että laukausvolyymit ovat jääneet pieniksi, maalintekoyrityksiä syntyy RoPS:n jälkeen toiseksi vähiten, vain 8,6 per ottelu.

Maalintekoyritysten laatuun vaikuttaa tekijät, kuten laukauksen lähtösijainti, onko kyseessä pelitilanne vai erikoistilanne, lähteekö veto jalalla vai päällä ja niin edespäin. Haka on onnistunut luomaan liigan laadukkaimmat maalipaikat muun muassa sillä, että sen laukaukset lähtevät useimmin kaikista joukkueista rangaistusalueen sisältä.

IFK Mariehamn

Vielä joku viikko sitten IFK Mariehamnin ei pitänyt olla mukana siinä porukassa, joka on vaarassa joutua Veikkausliiga-karsintaan. Päinvastoin, joukkue oli lähempänä mestaruussarjan paikkaa. Paikka kuuden joukossa on toki edelleen varsin mahdollinen mutta vaatii IFK Mariehamnilta ryhtiliikettä.

Tällä hetkellä IFK Mariehamnin ero liigakarsijan paikalla olevan TPS:aan on kahdeksan pistettä ja Hakaan viisi pistettä, eli paljon saavat TPS ja Haka kiriä, että maarianhaminalaiset karsintaan joutuisivat, mutta se vaara on olemassa. Ja kun katsotaan tilastoja, niin ymmärretään miksi.

IFK Mariehamn on lähes koko kauden hienokseltaan ylisuorittanut suhteessa pisteodottamaansa. Joukkueen pistekeskiarvo on 1,18, kun odotusarvojen mukainen pisteodottamakeskiarvo on 1,02, eli hieman heikompi kuin Hakalla ja vain puolikkaan kymmenyksen parempi kuin TPS:lla.

Jos IFK Mariehamn pelaa loppukauden ajan pistekeskiarvonsa mukaisesti, ei sillä ole hätää liigapaikan säilyttämisen kannalta, mutta jos se ottaa pisteitä odotusarvojensa mukaan tai sen alle, ja samaan aikaan TPS ja Haka parantavat tahtiaan, niin tiukkaa tulee. Viimeisen kuuden ottelun pisteodottamakeskiarvo IFK Mariehamnilla on 0,83. Näistä otteluista joukkue on ottanut vain kolme pistettä.

Ylisuorittaminen voi johtua monesta asiasta, mutta IFK Mariehamnin osalta sillä on nimikin: Albion Ademi. Ademi pelaa huippukautta ja on parhaillaan maalipörssin kärkipaikalla yhdessä Klubin Roope Riskin kanssa. Kahdentoista tekemänsä maalin lisäksi Ademi on antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä, hän on näin ollen ollut suoraan mukana peräti 60 prosentissa IFK Mariehamnin kauden 25 maalista. IFK Mariehamnin kauden kaikista maalintekoyrityksistä Ademin jalasta (ja kertaalleen päästä) on lähtenyt 23,9 %.

Ademin kausi on ollut poikkeuksellinen ja sitä se on ollut myös tilastojen mukaan. Mikäli hän olisi viimeistellyt maalipaikoistaan keskiarvojen mukaisesti, olisi maaleja pitänyt syntyä vain noin muutama. Ademia katsellessa huomataan helposti, että kyseessä ei olekaan keskiarvopelaaja, mutta tällainen ylisuorittaminen suhteessa odotusarvoihin on poikkeuksellista eikä yleensä kestävää. Siksi Ademin nyt neljä ottelua kestänyt maaliton putki ei tule yllätyksenä.

Maalipaikkojen luomisessa Ademi on ollut IFK Mariehamnin tärkein yksittäinen pelaaja. Ademin ominaisuuksia tarvitaan myös loppukauden aikana, jotta IFK Mariehamn pystyy pitämään riittävän kaulan TPS:aan ja Hakaan.

IFK Mariehamnin yksi ongelmakohta löytyy puolustuspäästä. Se on päästänyt eniten laukauksia ottelua kohden, 16,1. Siis jopa enemmän kuin RoPS (15,3)! Päästettyjen maalintekoyritysten keskimääräinen laatu on IFK:n kannalta onneksi ollut vain hieman Veikkausliigan keskiarvoa korkeampi, yhteenlaskettuna päästetty kokonaismaaliodottama on ollut RoPS:n jälkeen kuitenkin liigan toiseksi korkein (mukaan ei laskettu rangaistuspotkuja).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s