TPS-puolustuksen hurja muodonmuutos

Turun Palloseuran kokoonpano on mennyt uusiksi Veikkausliigasta putoamisen jälkeen. Pelaajista moni on lähtenyt ja uusista hankinnoista on vielä saatu tiedottaa niukalti. Tällä viikolla TPS ilmoitti uusista puolustuspelaajista, kun Samuel Mahlamäki ja Samba Benga siirtyivät Turkuun. Katsotaan, millaisia pelaajia uudet puolustajat ovat.

Pudottuaan Veikkausliigasta kauden 2020 päätteeksi usea TPS:ssa isojakin minuutteja viime kaudella kellottanut pelannut pelaaja jätti seuran, mikä tuo sekä päänvaivaa että mahdollisuuksia joukkuetta kasaaville urheilujohtaja Mika Laurikaiselle ja päävalmentaja Jonatan Johanssonille.

Puolustuspelaajista ovat lähteneet tai lopettaneet viime kauden päättymisen jälkeen Aldayr Hernández, Sami Rähmönen, Tatu Varmanen ja Masahudu Alhassan, joiden myötä TPS-miehistöstä poistui viime kaudella pelatut 6423 peliminuuttia.

Ainoa ihanneavauskokoonpanon puolustaja, joka jäi seuraan myös alkavaksi kaudeksi, on toppari Rasmus Holma. Lisäksi seuraan jäivät 700 minuuttia Veikkausliiga-kaudella 2020 pelannut keskuspuolustaja Juhani Pikkarainen sekä laitapuolustaja Juri Kinnunen, joka palasi Turkuun kesken viime kauden ja ehti pelata vain 230 minuuttia.

Tällä viikolla TPS ilmoitti hankkineensa ensimmäiset uudet pelaajat alakertaan. TPS:aan siirtyivät Vaasan Palloseurassa viime kaudella pelannut Samuel Mahlamäki, jota kuvaillaan monipuoliseksi ja pystyvän pelaamaan niin puolustuksen keskustassa kuin laidallakin, sekä keskuspuolustaja Samba Benga, joka saapui Turkuun SJK:sta. Benga on pelannut myös Ykköstä EIF:ssä kaudella 2019.

Koska Kupittaalla tulee istuttua suhteellisen usein ja TPS:n joukkue näin ollen kiinnostaa, piti uusille pelaajille tehdä tilastotsekki, sillä kovin montaa uuden puolustajaparivaljakon ottelua ei ole tullut nähtyä. Ja koska tietoa on mukava jakaa, niin seuraavassa kevyehkö tilastopaketti Mahlamäki–Benga-kaksikosta.

Tilastot on napattu kauden 2019 ja 2020 Ykkösestä. Mukaan on laskettu vain keskuspuolustajana pääasiassa pelanneet pelaajat (muun muassa Mahlamäki on pelannut osan otteluistaan vasempana laitapuolustajana) ja vähintään 900 peliminuuttia yhden kauden aikana pelanneet.

Benga ja Mahlamäki numeroina

Puolustuksen kaksinkamppailut hoituvat uunituoreilta TPS-pelaajilta vaihtelevasti. Bengan kausi 2019 EIF:ssä oli hyvä, sillä hän voitti omista puolustavista kaksinkamppailuistansa 72,6 %, jolla hän on kahden viime kauden yhteenlasketussa top 10:ssä.

Mahlamäki puolestaan on pärjännyt omissa kaksinkamppailuissaan heikommin ja voittanut niistä 57,6 % (kausi 2019, AC Kajaani) ja 58,1 % (kausi 2020, VPS).

Kahden edelliskauden aikana kovimmalla prosentilla omat kaksinkamppailunsa voitti Gnistanissa kaudella 2020 Ykköstä pelannut Pauli Kuusijärvi, joka hoiti puolustavat kaksinkamppailunsa 77,6-prosenttisesti. Toiseksi eniten omista kaksinkamppailuistansa voitti TPS:n Hernández, kaudella 2019.

Pääpalloissa kumpikaan uusista hankinnoista ei ole loistanut. Mahlamäki voitti omat pääpallonsa 56,1-prosenttisesti kaudella 2019 ja 54,7-prosenttisesti kaudella 2020, Benga voitti kaudella 2019 ilmassa käydyistä kaksinkamppailuistansa 54,4 %.

Hernándezin paikkaaminen on tässä suhteessa vaikeaa, sillä hän on pääpalloissa vahva. Kaudella 2019 Hernández voitti omista pääpalloistansa 74,9 %. Viime kaudella Veikkausliigassa hän voitti kaikista ilmassa käydyistä kaksinkamppailuistaan 69,6 %.

Benga rekisteröi onnistuneita taklauksia ja katkoja kahden viime kauden otannalla kuudenneksi eniten suhteessa pelattuun 90 minuuttiin. Mahlamäen molemmat kaudet puolestaan olivat vähiten taklauksia ja katkoja tekevien joukossa, mikä kertoo hänen puolustavan reilusti passiivisemmin kuin suurin osa Ykkösessä kahden viime kauden aikana pelanneista puolustuksen keskustan pelaajista. Taklausten ja katkojen lukumäärä on tässä suhteutettu joukkueiden pallonhallinnan määrään.

Kun Benga lähti yrittämään taklausta, onnistui se 82,8-prosenttisesti, joka on kolmanneksi paras suoritus tässä otannassa. Vain TPS:ssa kaudella 2019 pelannut Valtteri Vesiaho (92,3 %) ja AC Oulun Lassi Nurmos (85,7 %, kausi 2019) olivat Bengaa parempia.

Mahlamäen taklausyrityksistä onnistui 57,1 % (2019) ja 56,5 % (2020).

Mahlamäki syötti kaudella 2019 Kajaanissa keskimäärin 38,9 syöttöä pelattua 90 minuuttia kohden, ja syötöt onnistuivat 76,4-prosenttisesti. Seuraavalla kaudella Vaasassa syöttöjä lähti Mahlamäen jalasta keskimäärin jo 64,7 kappaletta per 90 minuuttia, ja ne menivät perille 84,8 prosentin tarkkuudella. Syöttöjen määrään ja onnistumisprosenttiin vaikuttaa syöttötaidon lisäksi oleellisesti joukkueen pelitapa, mikä nähdään hyvin Mahlamäen esimerkissä.

Kaudella 2019 Benga syötti EIF-paidassa 51,2 kertaa pelattua 90 minuuttia kohden, ja syötöt löysivät vastaanottajansa 84,1-prosenttisesti.

Pallonmenetyksiä syntyi Bengalle keskiarvotopparia enemmän, mutta toisaalta omalla kenttäpuoliskolla niitä syntyi suhteellisen vähän, 1,1 pelattua 90 minuuttia kohden.

Mahlamäki puolestaan menettää pallon usein, ja pallonmenetyksistä myös liian moni tapahtuu omalla puoliskolla. Kaudella 2019 hän menetti pallon omalla kenttäpuoliskolla keskimäärin 1,8 kertaa ja viime kaudella 2,5 kertaa pelattua 90 minuuttia kohden, mikä on korkein lukema tarkastelujakson aikana.

TPS:ssa kaudella 2019 toppareina pelanneet Hernández ja Holma menettivät palloa merkittävästi harvemmin kuin Mahlamäki Kajaanissa ja VPS:ssa tai Benga EIF:ssä.

Onko Bengasta Hernándezin korvaajaksi?

Turusta HIFK:hon siirtynyt Hernández tulee olemaan TPS:lle todella hankala korvattava, kuten yllä olevista tilastoista nähdään. TPS odottaa Samba Bengasta profiilipuolustajaa ja mahdollisuuksien mukaan Hernándezin paikkaajaa. Tilastojen perusteella näyttää siltä, että saumoja hyvään kauteen Ykkösessä on, mutta parannettavaakin löytyy. Benga koki kesäkuussa 2020, pelatessaan SJK Akatemian riveissä Ykköstä, vakavan loukkaantumisen, joka piti hänet poissa pelikentiltä loppukauden ajan. On arvoitus, miten hän on loukkaantumisestaan toipunut.

Mahlamäen kohdalla on enemmän kysymysmerkkejä. Kumpikaan kahdesta viime kaudesta Ykkösessä ei näy numeroissa kovinkaan positiivisessa valossa. Hänen seurahistoriansa on rikkonainen, ja siirtoja on tullut tiheään tahtiin:

  • kausi 2016 – FC Lahti Akatemia, KäPa
  • kausi 2017 – PS Kemi, TP-47
  • kausi 2018 – KTP
  • kausi 2019 – AC Kajaani
  • kausi 2020 – VPS

Ykkösestä Mahlamäki on kerryttänyt kokemusta 54 ottelun verran. Mikäli hän aikoo vakiinnuttaa paikkansa TPS:n liiganousua tavoittelevassa miehistössä, on tason puhtaasti numeroiden perusteella noustava. Mahlamäen etuna on se, että hän pystyy pelaamaan sekä puolustuksen keskustassa että vasemmalla laidalla, joten näytön paikkoja peliminuuttien muodossa kauden aikana varmasti tulee.

Jonatan Johansson puhui Mahlamäestä ylistävästi siirtouutisen yhteydessä, joten ehkä potentiaali on olemassa. Tilastot eivät aina kerro kaikkea.

Lähde: Instat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s