Veikkausliigan putoamistaistelu kahden kauppa?

Veikkausliigan kolmea viimeistä sijaa pitävät nousijaseurat KTP, Ilves sekä kymmenettä peräkkäistä pääsarjakauttaan pelaava VPS. Sekä KTP että Ilves oli median ennakkoarvioissa arvioitu liigan häntäpäähän, mutta vaasalaisten heikko kausi on ollut suuri yllätys. Tulosten on parannuttava, mikäli VPS haluaa pelata jatkossa uudella Hietalahden stadionilla Veikkausliigaa.

VPS sai Veikkausliigan pronssimitalit kaudella 2013 ja oli vielä viime kaudellakin neljäs, mutta tällä kaudella joukkue on ajautunut putoamiskamppailuun. Kausi alkoi kuudella peräkkäisellä häviöllä, ja jumbosijalle juututtuaan VPS ei ole tuolta sijalta noussut. VPS on parantanut otteitaan Petri Vuorisen otettua valmennusvastuun Olli Huttusen potkujen jälkeen, eikä se ole hävinnyt viidestä viimeisestä ottelustaan kuin yhden. Neljän edellisen kauden putoajiin verrattuna VPS:n pistekertymän kehitys näyttää kuitenkin olevan edelleen samassa haarukassa kuin aiemmilla putoajilla.

VPS, KTP ja Veikkausliigan putoajat 2011-2015

Paljon paremmin ei kyllä mene KTP:lläkään. Kuusi viimeistä ottelua on mennyt ilman voittoa ja yhdestätoista viime ottelusta sillä on vain yksi voitto (KTP–KuPS 22.6.). VPS:n viime aikojen ottelujen parantuneet tulokset ovat nostaneet joukkueen pistekeskiarvon jo lähes KTP:n tasolle. Tällä hetkellä näyttää, että taistelu suoran putoajan paikan välttämisestä käydään näiden kahden joukkueen välillä, kun Ilveskin ottaa nyt pisteitä tasaiseen tahtiin alkukauden kangertelun jälkeen.

Kuvaaja viiden ottelun liukuvasta pistekeskiarvosta kertoo viimeisten ottelujen näyttämän suunnan. Ilveksellä ja VPS:lla se on ylöspäin ja KTP:llä alas.

VPS, KTP, Ilves 5 ottelun liukuva pistekeskiarvo

Ilveksen tämän hetken pistekeskiarvo 1,05 riittää Veikkausliigassa säilymiseen, mikäli katsotaan Veikkausliigan historiaan. Kaudesta 1990 lähtien Veikkausliigassa viimeiseksi sijoittuneella joukkueella (viidellä kaudella laskettu mukaan vain runkosarjan ottelut) on vain kerran ollut ykkösellä alkava pistekeskiarvo (FC Lahti 1,00 pistettä/ottelu kaudella 2010).

Matalin pistekeskiarvo, jolla on sijoituttu sarjassa toiseksi viimeiseksi on 0,62 kaudelta 2009. Tuolloin sekä JJK että RoPS päätyivät tasapisteisiin, mutta JJK vältti suoran putoamisen paremman maalieronsa ansiosta.

VPS, KTP, Ilves pistekeskiarvon kehitys

2000-luvun Veikkausliiga-kausina sarjassa viimeiseksi sijoittuneen joukkueen pistekeskiarvo on ollut keskimäärin 0,71 ja toiseksi viimeiseksi sijoittuneen 0,84.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s