Kauden parhaat pelaajat

Millä perusteilla jalkapallokauden parhaat pelaajat valitaan? Hyökkääviä pelaajia arvostellessa kriteereinä voidaan käyttää tehtyjä maaleja ja maalisyöttöjä, kun taas maalivahteja ja puolustuspelaajia voidaan arvottaa päästettyjen maalien perusteella. Parhaiden pelaajien vertailua voi tehdä niin monella tavalla. Tässä pelaajat on laitettu järjestykseen pelaajakohtaisten pistekeskiarvojen mukaan. Ei tämäkään mittari välttämättä se aukottomin ole, mutta ainakin pelaajien suorituksia voidaan tarkastella objektiivisesti pelipaikkaan katsomatta.

Järjestin Veikkausliiga-kauden 2015 pelaajat pelaajakohtaisten pistekeskiarvojen perusteella. Pelaaja sai ottelussa joukkueille jaetut pisteet tililleen jokaisesta pelaamastaan ottelusta riippumatta siitä kuinka monta minuuttia hän ottelussa pelasi. Tämä siksi, että lähtökohtaisesti jokainen ottelussa pelannut pelaaja on ollut vaikuttamassa ottelun lopputulokseen, enemmän tai vähemmän. Listan kärkipäähän sijoittui pelaajia, jotka olivat pelanneet niin vähän otteluita, ettei vertailu muiden kanssa ollut kovin mielekästä, ja siksi asetin vähimmäisottelumääräksi 10 pelattua ottelua.

Veikkausliiga-pelaajien_pistekeskiarvot_2015

Vähemmän yllättäen parhaat pistekeskiarvot ovat liigan kärkijoukkueiden pelaajilla. Listan ykköseksi nousi HJK:n ruotsalaismaalivahti Daniel Örlund, joka nappasi pelaamistaan 20 ottelusta 13 voittoa sekä neljä tasapeliä. Kauden aikana HJK hävisi vain kolme ottelua, joissa Örlund oli maalilla. Niistä 13 ottelusta, joissa Örlund ei pelannut, HJK voitti kolme, pelasi kuusi tasan ja hävisi neljä. Kauden toiseksi paras pelaaja pistekeskiarvolla mitattuna oli HJK:sta kesällä Kreikan pääsarjan Panathinaikosiin siirtynyt Robin Lod ja kolmanneksi paras SJK:n Henri Aalto.

Pistekeskiarvoiltaan parhaista pelaajista kasattu tähdistöjoukkue on tämän näköinen.

Veikkausliiga_pistekeskiarvo_tahdisto_2015

Tähdistöjoukkue koostuu vain liigakauden kolmen parhaan joukkueen pelaajista. Muista kauden 2015 Veikkausliiga-joukkueiden pelaajista lähimmäksi tähdistöjoukkuetta pääsee HIFK:n Jesse Ahonen pistekeskiarvolla 1,82. Listalla on kuitenkin 28 pelaajaa, joilla on Ahosta parempi pistekeskiarvo ja jotka pelasivat kauden aikana vähintään 10 ottelua. Kertoo SJK:n, RoPS:n ja HJK:n ylivoimasta.

Halusin myös selvittää, ketkä pelaajat ovat vaikuttaneet positiivisesti eniten joukkueidensa menestykseen. Tämän laskin vertailemalla pelaajan henkilökohtaista pistekeskiarvoa joukkueen pistekeskiarvoon. Laskutapa suosii niitä pelaajia, jotka ovat pelanneet vain osan kauden otteluista, esimerkiksi pelaajasiirtojen tai loukkaantumisten takia. Luonnollisesti niillä pelaajilla, jotka ovat pelanneet kaikki tai lähes kaikki kauden ottelut, henkilökohtaisen ja joukkuekohtaisen pistekeskiarvon erotus on pieni, ja siksi tällä tavalla ei pelaajan todellista merkitystä joukkueelleen saada selville.

Veikkausliiga-pelaajien_joukkueiden_pistekeskiarvot_2015

VPS:aan elokuussa SJK:sta lainasopimuksella siirtynyt Juho Lähde on tämän listan ykkönen. Lähteen tilille on tässä laskettu vain hänen VPS:n paidassa pelaamansa ottelut, ja niitä on vertailtu VPS:n koko kauden otteluihin. Lähteen hyvät esitykset Vaasassa palkittiinkin kauden päätyttyä kaksivuotisella sopimuksella. Vertailun vuoksi Lähteen saldo SJK:ssa oli kahdeksan pelattua ottelua 1,63 pisteen keskiarvolla (SJK:n kauden pistekeskiarvo 1,82, erotus -0,19 p/o).

Lopuksi vielä kaikkien kauden 2015 Veikkausliiga-joukkueiden parhaat pelaajat niin pistekeskiarvolla kuin henkilökohtaisen ja joukkuekohtaisen pistekeskiarvon erotuksella mitattuna.

Veikkausliiga-joukkueet_pistekeskiarvot_2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s