Suomalaispelaajat ulkomailla

Kaarlo Niilonen oli ensimmäinen suomalainen jalkapalloilija, joka lähti pelaamaan maamme rajojen ulkopuolelle, vuonna 1946. Niilosen ensimmäinen seura ulkomailla oli tanskalainen B.93, myöhemmin hän pelasi myös Sveitsissä FC Solothurnin paidassa. Niilonen avasi suomalaisjalkapalloilijoille oven, josta ovat käyneet hänen jälkeensä sadat pelaajat.

Futisforumilta löytyy suomalaisista ulkomailla pelanneista ja tällä hetkellä pelaavista jalkapalloilijoista erinomaista tilastointia. Listauksen kriteereitä on tarkennettu vuosien varrella, ja tällä hetkellä listalle pääsevät kaikki ulkomailla edustusjoukkueissa pelaavat suomalaispelaajat, jotka ovat pelanneet Veikkausliiga-otteluita tai A-/U21-maaotteluita. Aiemmin listalle on kelpuutettu vain pelaajia, jotka ovat pelanneet kahdella ylimmällä sarjatasolla ulkomailla.

Koostin näistä tilastoista kartan, jossa näkyy Euroopan maat, joissa suomalaisia on pelannut vuosien 1946–2015 välisenä aikana. Mitä tummempi väri, sitä enemmän kyseisessä maassa on tuona vuonna pelaajia. Pelaaja, joka on pelannut samassa seurassa esimerkiksi kaudella 2012–2013 saa merkinnän molemmille vuosille. Jos sama pelaaja on siirtynyt kyseisen kauden jälkeen toiseen maahan, saa tuo pelaaja toisen merkinnän samalle vuodelle (v. 2013). Yksi ja sama pelaaja ei kuitenkaan voi saada kahta tilastomerkintää samaan maahan samalle vuodelle.

Miinuksena pitää mainita, että Englannin, Walesin ja Skotlannin sarjat näkyvät kartassa Yhdistyneenä kuningaskuntana eivätkä siis omina mainaan.

Suomalaiset_ulkomailla_1946-2015_v2

Näistä tilastoista saattaa puuttua jokin pelaaja, joka voisi kriteerit täyttää tai jokin kausi, mutta kartasta näkee hyvin, miten suomalaispelaajien pelaaminen eurooppalaissarjoissa on vuosien mittaan laajentunut yhä useampaan maahan.

Kaudella 2013 suomalaisia pelasi näiden tilastojen mukaan eniten eri maissa. Suomalaisedustusta löytyi peräti 28 maan sarjoista, maista kaksi Euroopan ulkopuolella (Etelä-Afrikka ja Yhdysvallat).

Yhteensä listalla on 510 suomalaispelaajaa, jotka ovat pelanneet 48 maassa ympäri maailmaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s