Puolusta, HIFK!

HIFK säilytti kaudella 2016 liigapaikkansa täpärästi vain kahden pisteen erolla FC Interiin, joka joutui kauden päätteeksi karsimaan paikasta Veikkausliigassa. Tällä kaudella näyttää pahasti siltä, että suunnilleen vain joku ihmeen kaltainen voi enää pelastaa HIFK:ta sijoittumasta sarjassa korkeintaan toiseksi viimeiseksi. Surkeaa on ollut sekä maalinteko että maalien estäminen, keskitytään tässä jutussa HIFK:n puolustuspään ongelmiin.

HIFK:n kolmas kausi Veikkausliigassa on ollut vaikeuksia täynnä. Kauden 24 ottelua ovat tähän mennessä tuoneet vain neljä voittoa ja kahdeksan tasapeliä. Kuluvan kauden pistekeskiarvo sillä on 0,83, kun viime kaudella pistekeskiarvo oli 1,03 ja toissa kaudella 1,3. Tällä hetkellä HIFK on sarjassa toiseksi viimeisenä, ja melkoisen työn joukkue saa tehdä, mikäli se meinaa välttää liigakarsinnan.

Vaikeuksia HIFK:lla on ollut niin maalinteossa kuin puolustuspelissäkin, mutta syvennytään tässä HIFK:n heikkoihin kohtiin puolustuspelaamisessa. Tilastot kertovat heikosta puolustuksen organisoinnista ja passiivisuudesta.

HIFK 5 ottelun liukuva xG 2017

HIFK on lähes koko kauden ajan saanut luotua maaliodottamaa vähemmän kuin vastustajansa. Kauden puolivälin paikkeilla sillä oli hieman parempi jakso, joka oli joukkueen kannalta kuitenkin valitettavan lyhytaikainen. Viime ottelut ovat menneet tilastojen valossa taas enemmän tai vähemmän mollivoittoisesti, vaikka neljä viime ottelua onkin tuonut HIFK:lle kaksi voittoa (VPS- ja RoPS-kotivoitot).

Kauden 24 ensimmäisessä ottelussa HIFK:ta vastaan on tehty keskimäärin 10,1 maalintekoyritystä (lukuun ei ole laskettu rangaistuspotkuja eikä omia maaleja) ottelua kohden. Lukema on ihan hyvällä tasolla, sillä keskimäärin Veikkausliiga-joukkueet luovat 11,1 maalintekoyritystä per ottelu. Eniten maalintekoyrityksiä on PS Kemin ja JJK:n vastustajilla, 14,9.

Keskimäärin 10,7 % kaikista maalintekoyrityksistä on johtanut maaliin Veikkausliiga-kaudella 2017. HIFK:ta vastaan vedot ovat menneet sisään sarjan kovimmalla prosentilla, sen vastustajat ovat konvertoineet 14,5 % maalintekoyrityksistään.

Vastustajien korkea konversioprosentti voi johtua osittain sattumasta, mutta HIFK:n tapauksessa se johtuu erityisesti siitä, että joukkue päästää vastustajansa keskimäärin parhaille maalintekopaikoille koko sarjassa. HIFK:ta vastaan lauotaankin suhteessa eniten rangaistusalueen sisäpuolelta, kun 62,8 % HIFK:n vastustajien maalintekoyrityksistä lähtee boksin sisältä.

Vastustajien laukausten keskimääräinen maaliodottama Veikkausliiga 2017

HIFK:n vastustajien keskimääräinen maaliodotusarvo laukausta kohden on tällä kaudella 0,13, mikä tarkoittaa, että jokaisella sen vastustajien maalintekoyrityksellä on keskimäärin 13 % tilastollinen todennäköisyys upota verkon perukoille. Toisen ääripään VPS pitää puolestaan vastustajansa parhaiten poissa tilastollisesti vaarallisimmilta maalintekopaikoilta.

Kun HIFK:n vastustajien maalintekoyritysten konversioprosentti (14,5 %) on suurempi kuin mitä niiden odotusarvot (13 %) ovat, päästää HIFK näin ollen vielä enemmän maaleja kuin mitä sen odotusarvojen mukaan pitäisi.

Miksi HIFK sitten on päästänyt niin paljon maaleja? Yksi syy löytyy joukkueen puolustuspelin passiivisuudesta.

Puolustamisen aktiivisuus Veikkausliiga_2017

HIFK on yksi sarjan heikoimmista joukkueista estämään vastustajiensa syöttöpeliä. Helsinkiläiset tekevät taklausyrityksiä ja syötönkatkoja liigajoukkueista vähiten suhteessa vastustajien syöttöihin. Näin HIFK:n vastustajien keskimääräinen syöttöprosentti nousee Veikkausliigan korkeimpien joukkoon.

Passiivisuus näkyy erityisen hyvin myös siinä, miten HIFK onnistuu, tai siis ei onnistu, blokkaamaan vastustajiensa maalintekoyrityksiä.

Blokatut laukaukset Veikkausliiga 2017

HIFK on onnistunut blokkaamaan vain 13,6 % vastustajiensa laukauksista. Lukema on huolestuttavan pieni verrattuna muihin Veikkausliiga-joukkueisiin. Käytännössä HIFK:n vastustajat saavat luotua maalintekoyrityksensä sellaisille paikoille, joista niillä on tilaa ja aikaa saattaa laukauksensa mahdollisimman tarkasti kohti maalia puolustavien pelaajien häiritsemättä.

Maalia kohti HIFK:n vastustajien laukauksista onkin mennyt 45,5 %, joka on sarjan korkein lukema. Toiseksi eniten maalia kohti suuntautuvia laukauksia päästää Inter, jota vastaan luoduista maalintekoyrityksistä maalia kohti menee 44,1 %. Veikkausliigan keskiarvo tällä kaudella on 38,2 %.

HIFK on pitänyt palloa hallussaan vastustajan puoliskolla keskimäärin viidenneksi eniten ja sen hyökkäyspään viimeisellä kolmanneksella neljänneksi eniten ottelua kohden koko sarjassa. Ongelmia syntyy, kun joukkue menettää pallon. Tällöin vastustajat pääsevät hyökkäämään huonosti sijoittunutta ja heikosti organisoitua puolustusta vastaan, mistä kertoo muun muassa se, että HIFK on päästänyt ylivoimaisesti eniten maaleja vastahyökkäyksistä, 16, kun seuraavaksi eniten vastahyökkäysmaaleja päästäneellä Interillä on niitä 12.

HIFK-Inter 270517

HIFK-Inter 27.5.2017 (lähde: Veikkausliigan Ottelukeskus)

Keskimäärin Veikkausliiga-joukkueet ovat kauden aikana päästäneet 7,3 maalia vastahyökkäyksistä, ja vähiten vastahyökkäyksistä on tehty maaleja HJK:ta vastaan, vain kaksi.

Vastahyökkäysmaalien määrä selittää myös HIFK:ta vastaan luotuja korkeita maaliodottama- ja konversiolukemia. Kun puolustaminen on passiivista ja heikosti organisoitua, pääsevät vastustajat luomaan maalintekoyrityksensä keskimääräistä paremmille maalintekopaikoille ja niistä viimeistellään tehokkaasti.

Lähde tilastoihin: Veikkausliigan InStat-tilastot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s