Veikkausliiga 2017, osa 1 – maalintekoyritykset

Veikkausliiga-kauden 2017 kausikoosteen ensimmäisessä osassa tarkastellaan joukkueiden maalintekoyrityksiä.

Kuluneella Veikkausliiga-kaudella eniten maalintekoyrityksiä oli mestari-HJK:lla, joka laukoi peräti 568 kertaa. Seuraavaksi eniten maalintekoyrityksiä loivat kärkinelikon muut joukkueet FC Lahti (439), KuPS (421) ja Ilves (405).

Vähiten maalintekoyrityksiä oli, ei ehkä niin yllättäen, sarjan alemman puoliskon joukkueilla. VPS:lla oli koko kauden aikana vain 210 maalintekoyritystä, RoPS:lla 295, JJK:lla 306, HIFK:lla 316 ja PS Kemillä 318.

maalintekoyritykset ottelua kohden Veikkausliigassa 2017Keskimäärin Veikkausliiga-joukkueet laukoivat 11,2 laukausta ottelua kohden.

Huomautetaan tässä vaiheessa, että tämän jutun maalintekoyritystilastot eivät pidä sisällään rangaistuspotkuja eikä omia maaleja. Näin tilastot ovat vertailukelpoisempia eivätkä rangaistuspotkut pääse vääristämään konversio- ja maaliodottamalukuja. Rangaistuspotkut kun lauotaan maaliin keskimääräistä maalipaikkaa huomattavasti kovemmalla prosentilla.

Vaikka RoPS laukoi liigassa toiseksi vähiten, veti se maalipaikkansa tarkimmin kohti maalia. RoPS:n tarkin laukoja (jos ei neljän maalintekoyrityksen Lassi Järvenpäätä lasketa mukaan) oli Lassi Lappalainen, jonka 19 laukauksesta 68,4 % meni kohti maalia. Myös Simo Roiha laukoi lähes kaksi kolmasosaa (64,7 %) vedoistaan maalia kohti.

maalintekoyrityksistä maalia kohti Veikkausliigassa 2017Epätarkimmat maalintekoyritykset oli Ilveksellä, jonka laukauksista vain hieman reilu kolmannes meni maalia kohti. Ilveksen laukausten tarkkuutta vetää alaspäin se, että joukkue ampuu suhteellisen paljon kaukolaukauksia.

Ilveksen maalintekoyritykset lähtivätkin Veikkausliiga-joukkueista suhteessa eniten rangaistusalueen ulkopuolelta. Myös PS Kemi laukoi paljon boksin ulkopuolelta, mutta kemiläiset onnistuivat suuntaamaan laukauksensa huomattavasti Ilvestä tarkemmin maalia kohti.

maalintekoyrityksistä rangaistusalueen sisältä Veikkausliigassa 2017VPS:n maalintekoyritykset lähtivät viimevuotiseen tapaan sarjan suurimmalla suhteellisella osuudella rangaistusalueen sisältä, peräti 71,9 %. Lukema on kansainvälisestikin todella kova, verrataan vaikka päättyneeseen kauteen Allsvenskanissa, jossa suhteessa eniten boksin sisältä lähteneitä laukauksia oli Elfsborgilla, 63,3 %. Valioliigassa viime kaudella Arsenalin maalintekoyritykset lähtivät suhteessa useimmiten boksin sisältä, 66,6 %.

Kun laukauksista suurin osa saadaan lähtemään rangaistusalueen sisäpuolelta, paranee joukkueen mahdollisuus maalintekoon merkittävästi. VPS konvertoikin maalintekoyrityksensä maaleiksi sarjan ylivoimaisimmalla tehokkuudella. Vaasan iso miinus vain on se, että laukaisuvolyymit jäävät todella pieniksi. Ei auta, että maalintekoyritykset konvertoidaan tehokkaasti, jos niitä syntyy auttamattomasti liian vähän.

maalintekoyritykset ottelua kohden konversio Veikkausliiga 2017HJK laukoo sarjassa reippaasti eniten ja konvertoi paikkansa keskimääräistä liigajoukkuetta tehokkaammin. Siinä selvä syy sille, että Klubi teki liigassa ylivoimaisesti eniten maaleja. Sarjajumbo JJK sai luotua vain vähän maalipaikkoja, lisäksi se konvertoi ne kehnosti, joten ei ihme, että Jyväskylässä haetaan uutta vauhtia ensi kaudella Ykkösestä.

Pronssijoukkue Ilves ei tässäkään tilastossa pääse juhlimaan. Okei, se sai maalipaikkoja keskimääräistä liigajoukkuetta hieman enemmän, mutta joukkue oli sarjan heikoin viimeistelijä. Ilveksen onni on, että pelkkä maalinteko ei pelkästään otteluja ja sarjoja ratkaise, vaan jalkapalloon kuuluu olennaisena osana myös maalien estäminen. Puolustuspelaamiseen palataan kausikoosteiden myöhemmässä osassa.

Maaliodottamalla (expected goals, xG) mitataan maalintekoyritysten todennäköisyyttä upota verkon perukoille. Mittaria on avattu enemmän aiemmassa jutussa, mutta yksinkertaistetusti maaliodottama kertoo maalintekoyritysten laadusta.

xG ottelua kohden Veikkausliigassa 2017HJK:n maaliodotusarvo, 1,93 ottelua kohden, oli kaudella 2017 ylivoimainen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että HJK:n olisi pitänyt tehdä maalintekoyrityksistään keskimäärin 1,93 maalia ottelua kohden. JJK pitää tässä perää, kun sen keskimääräinen maaliodottama oli vain 0,87 per ottelu.

Vaikka VPS:lla oli maalintekoyrityksiä kovin vähän, olivat ne sarjan ylivoimaisesti laadukkaimmat, sillä sen laukausten keskimääräinen maaliodotusarvo/laukaus oli 0,148. Eli jokaisella vaasalaisten laukauksella oli keskimäärin 14,8 % todennäköisyys mennä maaliin. Lukema on huima verrattuna Veikkausliigan keskiarvoon 0,108.

Heikoimmat keskimääräiset maaliodottamat laukausta kohden oli JJK:lla (0,094), Ilveksellä (0,095) ja PS Kemillä (0,095).

Alla olevassa nelikentässä tarkastellaan joukkueiden laukausvolyymejä verrattuna niiden laadukkuuteen. Kuvan oikeassa yläkulmassa on joukkueet, jotka laukoivat keskimääräistä liigajoukkuetta enemmän ja joiden maalintekoyritykset olivat keskimääräistä laadukkaampia.

maalintekoyritykset ottelua kohden xG laukausta kohden Veikkausliigassa 2017

Sarjan häntäpään joukkueet löytävät puolestaan itsensä nelikentän vasemmasta alaosasta, jonka joukkueet laukoivat vähän, ja nekin laukaukset lähtivät keskimääräistä heikommilta maalipaikoilta.

Nelikenttä muistuttaa aiemmin ollutta kuvaajaa, jossa vertailtiin maalintekoyritysten määrää niiden konversioprosenttiin. Kuvaajien samankaltaisuus ei ole sattumaa, sillä on aika helppo todeta, että mitä laadukkaampi maalipaikka on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se konvertoidaan maaliksi.

Suhteellisesti eniten pelitilannemaaliodottamaa loi VPS, jonka maaliodotusarvosta 82,7 % koostui pelitilannelaukauksista ja vain 17,3 % erikoistilannelaukauksista. Vaasalaisilla olikin InStatin Veikkausliiga-tilastojen mukaan vain keskimäärin 5,7 erikoistilannehyökkäystä ottelua kohden, kun eniten niitä oli KuPS:lla, 12,4. VPS:n erikoistilanteiden kokonais-xG koko kauden ajalta oli vain 5,3, ja näistä tilanteista se teki 8 maalia.

pelitilanne vs erikoistilanne xG-osuudet Veikkausliigassa 2017Erikoistilanteiden suurin suhteellinen osuus maaliodottamasta oli Ilveksellä, 33,9 %. Sen erikoistilanteiden kokonaismaaliodottama koko kauden ajalta oli 13,1, vain HJK:lla (16,7) IFK Mariehamnilla (13,9) sitä oli enemmän. Ilves teki näistä paikoista kuitenkin vain kahdeksan maalia, joten joukkue alisuoritti erikoistilanteissaan yli viisi maalia siihen nähden, mitä maaliodottaman mukaan sen olisi pitänyt tehdä.

Maalintekoyritysten yli- ja alisuorittamista voidaan analysoida vertailemalla joukkueiden xG-lukuja ja tehtyjä maaleja. Alla olevassa kuvassa oleva viiva jakaa yli- ja alisuorittajat. Joukkueen ollessa viivan yläpuolella on se tehnyt kauden aikana enemmän maaleja kuin mitä sen maaliodotusarvo olettaisi. Vastaavasti viivan alapuolella olevat joukkueet ovat alisuorittaneet, eli niiden olisi tilastollisesti pitänyt tehdä enemmän maaleja kuin mitä ne todellisuudessa kauden aikana tekivät.

xG ja maalit Veikkausliigassa 2017

HJK:n koko kauden maaliodottama oli 63,8. Se kuitenkin teki kauden aikana 70 maalia (lukuun ei siis ole laskettu rangaistuspotkuja eikä omia maaleja), joten Klubi ylisuoritti yli kuuden maalin verran. Ylisuorittaminen voi johtua esimerkiksi keskimääräistä paremmista viimeistelijöistä tai puhtaasti sattumasta. Esimerkiksi Alfredo Morelos ylisuoritti alkukaudella 2017 pelaamissaan otteluissa suhteessa maaliodottamansa selvästi (noin kolme maalia), mikä ei varsinaisesti ole mikään ihme, onhan kyseessä keskimääräistä Veikkausliiga-pelaajaa parempi laukoja ja maalintekijä. Samoin muun muassa Filip Valenčič ylisuoritti maaliodottamansa huimasti kaudella 2017.

Kauden pahin alisuorittaja maalinteossa puolestaan oli Ilves, joka teki 4,6 maalia vähemmän kuin mitä sen odotettiin tekevän (34 maalia, xG 38,6).

Lue myös:
Veikkausliiga 2017, osa 2 – syötöt ja pallonhallinta
Veikkausliiga 2017, osa 3 – puolustuspeli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s